De Cubaanse overheid zit in geldnood. Automobilisten zijn hier de dupe van. Lees het artikel ‘Prijs benzine op Cuba stijgt honderden procenten‘.
Opdrachten
Onder een van de foto’s in het artikel staat: ‘Eind januari was het al druk bij de pomp in afwachting van de duurdere benzine.’
1 Is dat in overeenstemming met wat je hebt geleerd over het effect van inflatie op de huidige consumptie? Leg je antwoord uit.
2 Leg uit dat de stijging van de benzineprijs een groter effect heeft op de welvaart van de Cubanen dan een vergelijkbare prijsstijging in Nederland zou hebben.
Benzine was op Cuba voorheen zwaar gesubsidieerd, net als andere basisproducten. De Cubaanse overheid heeft te maken met een begrotingstekort, onvoldoende toegang tot financiële markten en binnenlandse en buitenlandse restricties op handel.
3 Leg uit dat een overheid in dit geval geen andere keuze heeft dan het laten stijgen van de binnenlandse prijs van producten zoals benzine. Gebruik in je antwoord de begrippen ‘begrotingstekort’, ‘deviezenreserve’ of ‘valutareserve’, ‘wisselkoers’ en ‘lenen’.
De Cubaanse overheid kiest ervoor om benzine duurder te maken, maar openbaar vervoer niet.
4 Vind jij dit een goede keuze? Bij ‘ja’ ga je aan de linkerkant (vanuit de leerling gezien) van het lokaal staan. Bij ‘nee’ ga je aan de rechterkant staan. Geef desgevraagd een argument voor je keuze.
Meer lezen?
- Embargo van de Verenigde Staten tegen Cuba
- Cuba bestrijdt met buitenlands kapitaal tekort aan alles. Eerst zien dan geloven, denken de Cubanen
Van de makers van Praktische Economie en Economisch bekeken
Antwoorden bekijken
Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.