Home » Materiaal 12+ » De filterbubbel
Schooltype
Niveau

De filterbubbel

Is het je al eens opgevallen dat sociale media precies lijken te weten wat jij leuk vindt? Het Jeugdjournaal zocht voor jou uit hoe dat werkt.

Vragen vooraf

  1. Welke sociale media gebruik jij en waarom gebruik jij die?
  2. Hoeveel uur per dag zit jij op sociale media?

Bekijk de video

(6717) Wie bepaalt wat jij online ziet? | UITGEZOCHT #97 – YouTube

Vragen bij de video

  1. Welke taak heeft het Jeugdjournaal en welke taak hebben sociale media?
  2. Wetenschapper Tim Baarslag zegt dat sociale media precies weten wie jij bent. Ben jij het eens met deze uitspraak? Waarom wel/niet?
  3. Leg uit hoe sociale media ervoor zorgen dat jij blijft hangen op hun platform.
  4. Wat is het gevaar van een filterbubbel?
  5. Zit jij in een filterbubbel? Licht je antwoord toe.

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Aan de slag

Optie 1

Maak een (papieren of digitale) collage van jouw filterbubbel. Teken een cirkel en laat met plaatjes en woorden zien welke onderwerpen er in jouw bubbel zitten.

Formuleer nu minimaal vijf kritische vragen bij de onderwerpen in jouw filterbubbel. Plaats deze vragen buiten de cirkel.

Presenteer jouw collage aan een klasgenoot.

Optie 2

Schrijf een kort, spannend sciencefictionverhaal over een algoritme dat te veel invloed heeft gekregen. Je mag zelf bepalen wie de hoofdpersoon is en waar het verhaal zich afspeelt. Gebruik minimaal 300 woorden.

Andere Actuele opdracht Nederlands

Meisje is aan het lezen

Je Moerstaal in De Boekenweek

Vorige week is de Boekenweek gestart. Deze promotieweek van het boek heeft dit jaar als thema ‘Je Moerstaal’. Volgens de CPNB, de organisator van de Boekenweek, is dit "de taal waarin je vloekt, schrikt, juicht en liefhebt".

Bekijk
Een ridder en edelvrouw

Consent in de middeleeuwen

Hoewel consent een hedendaags begrip lijkt, legt literatuurhistoricus Cécile de Morrée van de Radboud Universiteit uit, dat de middeleeuwse jonkers en jonkvrouwen dit begrip hebben uitgevonden.

Bekijk
De helm van Cotofenesti

(On)herkenbaar in beeld

Onlangs vond in het Drents Museum in Assen een kunstroof plaats waarbij vier Roemeense topstukken werden gestolen. Twee verdachten werden door de politie herkenbaar in beeld gebracht. Wat doe je als nieuwsmedium met de privacy van verdachten?

Bekijk
Boek hedendaags Nederlands

Een kwarteeuw aan taal

De eerste 25 jaar van deze eeuw zitten erop. Genootschap Onze Taal maakte de balans op en ontdekte dat niet alleen de taal veranderd is, maar ook de manier waarop we ernaar kijken.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.