Op 1 april krijgt Nederland een nieuwe vlag. Hierop is Nederland tegen een witte achtergrond afgebeeld en opgevuld met de kleuren van de politieke partijen die de laatste verkiezingen hebben gewonnen. Zo is voor iedereen de politieke verhouding in Nederland duidelijk. De vlag wordt na de volgende verkiezingen aangepast.
Stembusuitslagen
De stembusuitslag van de verkiezingen voor de Tweede Kamer hangt eigenlijk maar van twee dingen af: of het economisch goed gaat of niet en of mensen tevreden zijn of niet. De meeste mensen zijn tevreden als het economisch goed gaat. En omgekeerd.
Tevredenheid
De mate van tevredenheid van kiezers kan gaan over allerlei soorten omstandigheden en wetten. Mensen maken zich bijvoorbeeld zorgen over de verloedering van de openbare ruimte, de komst van vluchtelingen naar Nederland, internationale gebeurtenissen en economische problemen van andere landen. Omdat Nederland een land is met veel buitenlandse contacten en belangen, kunnen internationale gebeurtenissen van grote invloed zijn op de uitslag van de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Economisch succes of falen wijzen kiezers vaak toe aan een bepaalde partij. Ontevreden mensen willen dat zaken veranderen en zullen dus stemmen op een partij waarvan ze verwachten dat ze die veranderingen zullen realiseren.
Gelijkheid en vrijheid
Veel partijen hebben te maken met zwevende kiezers: mensen die de ene keer op een andere partij stemmen dan een andere keer. Traditioneel stemden veel lager opgeleiden en relatief armen op de PvdA. De PvdA vindt dat de overheid voor de armen moet zorgen door het herverdelen van welvaart (nivelleren). VVD’ers zijn vaker hoog opgeleide mensen uit bijvoorbeeld het bedrijfsleven. Zij willen een overheid die zich met zo min mogelijk zaken bemoeit.
Kaarten en vlaggen
Elke politieke partij heeft een kleur, verwerkt in de partijnaam. Door deze kleuren in te tekenen in gemeenten waar die partij de meeste stemmen heeft behaald, ontstaat een kaart. In de afgelopen halve eeuw is die kaart van Nederland een paar keer fors van kleur veranderd. De verhoudingen in de Tweede Kamer veranderden in diezelfde tijd in dezelfde mate. Als dat zich de komende halve eeuw herhaalt, levert dat vast allerlei fraaie, bontgekleurde vlaggen op.
Bronnen
Bron 1 Interactieve kaart verkiezingsuitslagen per gemeente
Bron 2 Politiek landschap van Nederland 1977-2012
Bron 3 Uitslagenkaart 2017