Home » Materiaal 12+ » De prijs van K-pop

De prijs van K-pop

K-pop, een muziekstijl uit Zuid-Korea, is wereldwijd ontzettend populair. De artiesten en aanstormende talenten betalen echter wel een prijs voor het succes.

Vragen vooraf

  1. Ken jij een K-popartiest? Zo ja, welke? Zo niet, zoek een voorbeeld op en bekijk een videoclip.
  2. Beschrijf de muziekstijl met drie woorden.

Bekijk de video

Zo worden de toekomstige sterren opgeleid (youtube.com)

Vragen bij de video

  1. Hido, een K-poptalent, zegt dat je elke dag vier à vijf uur moet oefenen om het als K-popartiest echt ver te kunnen schoppen. Vind jij het dat waard? Waarom wel/niet?
  2. Welk gegeven gebruikt de verslaggever om aan te tonen dat de prestatiedruk in de Zuid-Koreaanse samenleving enorm hoog is?
  3. Hoe verklaart de psycholoog van de Seoul National University de psychische problemen van de studenten?
  4. Waarom kan het helpen als artiesten openlijk praten over hun mentale problemen, denk jij?
  5. Ervaar jij weleens prestatiedruk? Licht je antwoord toe.

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Aan de slag

Optie 1

K-pop is meer dan een muziekgenre, het is een subcultuur. Maak in tweetallen een collage van tekst en afbeeldingen waarmee jullie een compleet beeld van K-pop laten zien (denk bijvoorbeeld aan de muziekstijl, bekende artiesten, positieve en negatieve kanten, kledingstijl). Schrijf bij elke afbeelding die jullie gebruiken ook een korte toelichting van ongeveer dertig woorden. Presenteer jullie collage aan de klas.

Optie 2

Ook in Nederland neemt de prestatiedruk toe. Verdiep jezelf met behulp van bronnen in de toenemende prestatiedruk onder jongeren van jouw leeftijd.

Schrijf nu een betoog van ongeveer vijfhonderd woorden over deze toenemende prestatiedruk. Bedenk zelf een standpunt en ondersteun dit met twee argumenten, een tegenargument en een weerlegging. In de slotalinea formuleer je een oplossing.

Andere Actuele opdracht Nederlands

ChatGPT op een krijtbord

AI op scholen

Veel leerlingen gebruiken tegenwoordig AI om schoolopdrachten te maken. Scholen worstelen daarmee. NOS Stories ging op onderzoek uit.

Bekijk

De filterbubbel

Is het je al eens opgevallen dat sociale media precies lijken te weten wat jij leuk vindt? Het Jeugdjournaal zocht voor jou uit hoe dat werkt.

Bekijk
Meisje is aan het lezen

Je Moerstaal in De Boekenweek

Vorige week is de Boekenweek gestart. Deze promotieweek van het boek heeft dit jaar als thema ‘Je Moerstaal’. Volgens de CPNB, de organisator van de Boekenweek, is dit "de taal waarin je vloekt, schrikt, juicht en liefhebt".

Bekijk
Een ridder en edelvrouw

Consent in de middeleeuwen

Hoewel consent een hedendaags begrip lijkt, legt literatuurhistoricus Cécile de Morrée van de Radboud Universiteit uit, dat de middeleeuwse jonkers en jonkvrouwen dit begrip hebben uitgevonden.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.