De Tweede Kamer worstelt met de Partij voor de Vrijheid (PVV). Is de partij radicaal-rechts of toch extreemrechts? Bekijk de video en maak daarna de vragen.
De nieuwe samenwerking tussen PVV, VVD, NSC en BBB zorgt voor veel discussie in de Tweede Kamer. Oppositiepartijen noemen de PVV extreemrechts en willen daarmee partijen als NSC en VVD onder druk zetten te stoppen met de samenwerking.
Waar ligt de grens?
Onderzoeker Sarah de Lange doet hier onderzoek naar. Extreemrechtse partijen “willen niet langs de parlementaire weg veranderingen bewerkstelligen. En ze sluiten geweld niet uit.” Radicaal-rechtse partijen daarentegen geloven wél in parlementaire processen, zoals verkiezingen. “Maar ze erkennen bijvoorbeeld individuele vrijheden niet, zoals de vrijheid van religie.”
Dit onderscheid is niet altijd duidelijk. Een voorbeeld zijn de intimiderende teksten over journalisten. Geert Wilders en andere PVV’ers noemen hen ‘tuig van de richel’. VOLT-leider Laurens Dassen gebruikt dit voorbeeld als argument om de PVV extreemrechts te noemen.
Radicaal-rechts
Frans Timmermans van GroenLinks-PvdA gebruikt voor de PVV de term radicaal-rechts. Tegen de NOS zegt politiek historicus Koen Vossen dat radicaal-rechts de juiste term is voor de PVV: “Daar is in de wetenschap wel consensus over.” Geert Wilders zelf zegt zich altijd aan de rechtsstaat te houden. Hij vindt zichzelf daarom juist niet radicaal. De oppositie is het hier niet mee eens. Met het label radicaal-rechts willen ze duidelijk maken dat de grootste partij in de Tweede Kamer veel rechtser is dan Nederland gewend is.
Bron: NOS, Nieuwsuur, RTL Nieuws
Downloads
Van de makers van Dilemma en Thema’s Maatschappijleer
Antwoorden bekijken
Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.