De Spreidingswet is ingegaan. Gemeenten in Nederland moeten nu verplicht opvangplekken voor asielzoekers creëren. Komt er een eerlijke verdeling van opvangplekken in Nederland? Lees de onderstaande tekst en bekijk vervolgens de video. Maak daarna de vragen.
Asielzoekers die asiel aanvragen in Nederland moeten worden opgevangen. Vroeger deden gemeenten dat vrijwillig. Maar de asielzoekerscentra zitten overvol. Opvangplekken moeten eerlijker worden verdeeld over Nederlandse gemeenten. Dat is het idee achter de Spreidingswet.
Sommige gemeenten zijn kritisch. De gemeente Westland wil bijvoorbeeld niet meewerken aan de verplichte opvang omdat er geen plaats voor is. “Hoe dan? We kunnen niet eens onze eigen jongeren, ouderen en arbeidsmigranten huisvesten”, reageert de lokale VVD-fractievoorzitter.
“Hoe dan? We kunnen niet eens onze eigen jongeren, ouderen en arbeidsmigranten huisvesten.”
Guus Bakker, Fractievoorzitter VVD van de gemeente Westland tegen Omroep West.
Bonus
Gemeenten die al veel opvangplekken hebben, hoeven niets extra’s te doen. Is de gemeente rijk of groot? Dan moeten er meer plekken komen dan in arme of kleinere gemeenten. Schiermonnikoog hoeft bijvoorbeeld maar vijf asielzoekers op te vangen. Als een gemeente meer asielzoekers opvangt dan verplicht, kunnen ze daar een bonus voor krijgen. Dit geld mag vrij besteed worden door die gemeente.
Gemeenten kunnen ook afspraken maken met elkaar over de opvang. Zo vangt de gemeente Zaandam asielzoekers met een verblijfsvergunning op en buurgemeenten juist minderjarige asielzoekers. Uiteindelijk kunnen gemeenten die niets doen met deze wet gedwongen worden om opvangplekken te creëren.
Bron: Parool, RTL Nieuws, Omroep West
Downloads
Antwoorden bekijken
Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.