Home » Materiaal 12+ » De strijd om de Noordpool

De strijd om de Noordpool

Vorige week kwam de Arctische Raad samen. Deze raad bestaat uit landen die aan de Noordpool grenzen. Samen proberen zij te bepalen wat er met de Noordpool moet gebeuren. Maar wie is eigenlijk de baas van de Noordpool? Daarover kunnen de landen het niet eens worden.

Vragen vooraf

  1. Wat betekent het woord ‘Arctisch’?
  2. Waarom heeft de Noordpool tot nu toe geen baas gehad?

Bekijk de video

Landen maken ruzie: wie is de baas over de Noordpool? | NOS Jeugdjournaal

Vragen bij de video

  1.  Welke acht landen hebben vorige week vergaderd over de Noordpool?
  2. Waarom spreken juist deze landen met elkaar over de Noordpool?
  3. Over welke onderwerpen heeft de Arctische Raad vergaderd? Noem er vijf.
  4. Wat denk jij: waarom hebben de landen wel afspraken over natuurbescherming kunnen maken en niet over de andere onderwerpen?
  5. Welk argument gebruiken de aangrenzende landen om te zeggen dat de Noordpool van hen is?
  6. Zouden ook andere landen volgens jou mee moeten vergaderen over de Noordpool? Waarom wel/niet?

Aan de slag

Optie 1

Als vertegenwoordiger van Nederland schrijf jij een brief (200-400 woorden) naar de Arctische Raad. Het doel is om opgenomen te worden in deze raad, zodat Nederland kan meebeslissen over de Noordpool. Zet van tevoren een aantal argumenten op papier.

Optie 2

Van wie is de Noordpool? Op deze vraag gaan jullie in een klassikale discussie antwoord geven. Maak acht groepjes en verdeel de acht landen van de Arctische Raad over deze groepjes. Elke groepje gaat tijdens de discussie de belangen van zijn eigen land vertegenwoordigen.

Doe als groepje vooraf onderzoek naar jullie land en geef op papier alvast meerdere antwoorden op de vraag waarom jullie land de baas over de Noordpool moet worden.

Antwoorden

WK21_De strijd om de Noordpool_antwoorden

 

Andere Lesopener Nederlands

Kinderen in klaslokaal

Lofzang op de havo

Jongeren die naar de middelbare school gaan, kunnen in Nederland kiezen tussen vmbo, havo en vwo. Over de havo zijn zorgen, maar schoolbestuurder Wiko Veenvliet ziet veel kansen en mogelijkheden.

Bekijk
Auto zakt in gat in de weg

Zinkgaten

Overal op de wereld komen ze voor: zinkgaten. Ook in de Nederland ontstaat soms een gat dat zo groot is, dat een auto erin kan verdwijnen. Hoe ontstaan zinkgaten en waarom komen zinkgaten steeds vaker voor?

Bekijk
Kind loopt boek in

Btw op boeken naar 21%

In het Hoofdlijnenakkoord 2024, de plannen van het nieuwe kabinet, is opgenomen dat de btw op boeken van 9% naar 21% gaat. Binnen de kortste keren stond de boekenwereld op z’n kop.

Bekijk

Waarom Nederlands zo moeilijk is

Van de Nederlandse taal wordt vaak gezegd dat die moeilijk te leren is. Taalwetenschapper Sterre Leufkens vergeleek het Nederlands met verschillende talen en kwam erachter dat het Nederlands bijzonder veel regels heeft zonder duidelijk nut.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.