Met een testsamenleving kan Nederland sneller versoepelen. Aan de andere kant leven er zorgen over onze grondrechten en privacy.
De testsamenleving: het klinkt misschien alsof er in een laboratorium een minisamenleving wordt ontwikkeld, maar niets is minder waar. Het zou zo maar onze samenleving kunnen worden als de Tweede Kamer akkoord gaat met wetgeving deze week. Het zou betekenen dat voor en na een bezoek aan bijvoorbeeld een museum of een restaurant altijd getest moet worden op corona in een van de GGD-testlocaties. Met het tonen van een negatieve test mag je dan naar binnen. Op deze manier zou de Nederlandse samenleving eerder van het slot kunnen; versoepelingen, maar wel voor mensen die zich vaak willen laten testen. De kosten zouden in eerste instantie voor de overheid zijn, maar dat is nog geen uitgemaakte zaak. Ook over de hoogte van de kosten per test is nog onduidelijkheid.
Fieldlab-evenementen
In de maand april zijn er verschillen de proeven gedraaid met de testsamenleving. Stichting Open Nederland is verantwoordelijk voor deze fieldlab-evenementen. Er worden in totaal ruim vierhonderd proefevenementen goedgekeurd, van een voetbalwedstrijd met supporters tot een museumbezoek. Er is ook kritiek. Een groot fieldlab-evenement op Koningsdag in Breda gaat op het laatste moment niet door omdat er grote maatschappelijke verontwaardiging is ontstaan over de grootte van het evenement. Met zoveel duizenden mensen feestvieren vlak bij een ziekenhuis waar het zorgpersoneel uitgeput is en er mensen vechten voor hun leven schoot een arts in het verkeerde keelgat. Zijn petitie tegen het evenement werd door honderdduizenden Nederlanders ondertekend.
Kritiek
Eigenlijk had de testsamenleving al sinds 1 mei in bedrijf moeten zijn. Maar er is een wetswijziging voor nodig en de behandeling door de Tweede Kamer van dit wetsvoorstel is al twee keer uitgesteld. De reden hiervoor is de grote hoeveelheid kritiek. Wordt de privacy van geteste burgers wel voldoende beschermd? En hoe zit het met de grondrechten die moeten worden ingeperkt om de testsamenleving mogelijk te maken? Inmiddels is het enthousiasme voor de testsamenleving gedaald. Het toegangssysteem voor de testsamenleving draait pas begin juni. Tegelijkertijd verwacht het kabinet dat een groot deel van de samenleving per 1 juli sowieso al open kan. Tweede Kamerlid Jan Paternotte (D66) wordt door de Volkskrant geciteerd: ‘Het voelt alsof het wetsvoorstel in blessuretijd komt.’ Wat denk jij?
Downloads:
Bronnen:
Bron 1: 7,50 euro betalen voor toegangstest