Home » Materiaal 12+ » De verspreiding van het Corona-virus

De verspreiding van het Corona-virus

Je kunt het bijna niet gemist hebben: het Corona-virus is een nieuw griepvirus dat in China veel slachtoffers heeft veroorzaakt en zich naar steeds meer andere landen verspreidt.

Gesloten steden
De eerste besmettingen waren in de Chinese stad Wuhan. Daar zijn nu ook de meeste patiënten. De Chinese regering heeft deze stad, met ruim 11 miljoen inwoners, afgesloten. Niemand mag zonder speciale toestemming de stad in of uit en de grote vliegvelden, trein- en busstations en snelwegen zijn gesloten. De inwoners van de stad proberen zoveel mogelijk voedsel, brandstof en andere zaken te kopen en op te slaan. In de winkels zijn de prijzen veel hoger dan normaal en zijn veel schappen leeg. Bij benzinestations staan mensen langer dan een uur in de rij (bron 1). Wuhan is niet de enige stad die gesloten is vanwege besmettingsgevaar. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor Huanggang (ruim 7 miljoen inwoners) en Ezhou (ongeveer 1 miljoen inwoners).

Verspreiding
Vanuit China heeft het virus zich naar andere landen verspreid. Zo dook het op in Singapore, Japan, Thailand, de Filipijnen, Maleisië, Australië, Frankrijk, België en Duitsland (bron 2). Sommige mensen spreken al van een pandemie. Dat is een epidemie van een besmettelijke ziekte in veel landen over de hele wereld. Een epidemie betekent dat meer dan 0,05% (of 0,5‰) van de mensen in een land besmet is. In de laatste 20 jaar waren er in verschillende landen bijvoorbeeld epidemieën van Zika, Ebola, SARS, MERS en H1N1 of vogelgriep (bron 3).

Besmettingsgetal
Hoe groot een epidemie wordt, hangt af van het besmettingsgetal. Dat geeft aan hoeveel andere mensen er gemiddelde door één patiënt besmet worden. Als dit lager dan 1 is, dan verdwijnt de ziekte vanzelf. Als het hoger is, dan worden er steeds meer mensen ziek. Bij het Coronavirus lijkt het besmettingsgetal ongeveer 2,5 te zijn. Daardoor groeit het aantal besmettingen dus snel.

Het besmettingsgetal is hoog omdat het virus zich gemakkelijk, via de lucht, van mens op mens verspreidt. Verschillende maatregelen kunnen het besmettingsgetal verlagen. Zo kan een overheid geïnfecteerde mensen in quarantaine doen (bron 4). Dat betekent dat ze apart worden gehouden van anderen en de ziekte dus niet verder kunnen verspreiden. Verder kan de overheid mensen informeren over hoe ze besmetting kunnen voorkomen. Ook inenting met een vaccin maakt het besmettingsgetal lager. Maar bij een nieuw virus duurt het vaak jaren voor een vaccin gereed is.

Sterftepercentage
Het sterftepercentage geeft aan hoeveel mensen aan de ziekte overlijden. Bij het Coronavirus ligt dat waarschijnlijk rond de 3%. Voor een nieuwe infectieziekte is dat niet heel hoog. Veel mensen worden er niet eens erg ziek van. Maar dat zorgt ook voor een snellere verspreiding: de mensen die niet heel ziek worden, gaan niet naar een dokter en blijven andere besmetten. De nieuwe patiënten kunnen dan wel ziek worden en zelfs overlijden.

Onbetrouwbare getallen
Veel getallen over Corona onbetrouwbaar. Dat komt onder meer doordat niet iedereen heel ziek wordt. Als mensen niet naar de dokter gaan, komen ze ook niet in de statistieken terecht. Waarschijnlijk is het werkelijke aantal besmettingen hoger.

Bron 1 Voedselvoorziening in Wuhan

Bron 2 Spreiding van het Corona-virus

Bron 3 Vergelijking van Corona met andere virussen

Bron 4 Quarantaine in Wuhan

werkblad-ACTUALITEIT-Coronavirus

Aan de slag met Aardrijkskunde

Demonstraties bij Brooklyn museum

Gentrificatie in Brooklyn

Tot hoever is gentrificatie opgedrongen in Brooklyn? Deze vraag gaan jullie tijdens deze lesbrief beantwoorden.

Bekijk
Protesten van de agrarische sector tegen het handelsverdrag met Mercosur in Brussel.

De Mercosur en de Europese Unie

In deze lesbrief gaan we kijken wat dit verdrag tussen de Mercosur en de Europese Unie kan betekenen voor Nederland.

Bekijk
Schade na de overstroming in Valencia

Overstromingen in Spanje

In deze lesbrief ga je uitzoeken hoe het komt dat delen van Spanje te maken kreeg met hevige overstromingen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.