Home » Materiaal 12+ » De waterfles als statussymbool

De waterfles als statussymbool

De Stanley Cup, een grote en prijzige waterfles uit Amerika, is een internetfenomeen. De waterfles blijkt een nieuw statussymbool te zijn. Massih Hutak verbaast zich hierover in zijn gesproken column.

Vragen vooraf

  1. Had jij al gehoord van de rage rond de waterfles?
  2. Heb jij een speciale waterfles? Zo ja, welke?

Bekijk de video

Druktemaker Massih Hutak spreekt zich uit over de hype rondom waterflessen | NPO Radio 1 (youtube.com)

Vragen bij de video

  1. Massih Hutak gebruikt meerdere keren het stijlfiguur ironie in zijn column. Noteer twee uitspraken die volgens jou ironisch bedoeld zijn.
  2. “Dus je koopt ook geen dure waterfles om daadwerkelijk water uit te drinken”, zegt Massih Hutak. Waarvoor koopt iemand zo’n dure waterfles dan wel, denk jij?
  3. Geef een eigen definitie van het woord statussymbool. Zeg iets over de nutteloosheid en onbereikbaarheid van een statussymbool.
  4. Heb jij een statussymbool in jouw bezit? Zo ja, wat en waarom?
  5. Vat de strekking van de column samen in maximaal veertig woorden.

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Aan de slag

Optie 1

Neem net als Massih Hutak een gesproken column op over een onderwerp waarover jij je verbaast. Bereid jouw tekst voor door eerst schematisch (of juist gedetailleerd) jouw mening en argumenten op papier uit te werken. Voeg ook twee stijlfiguren (zoals ironie) toe aan jouw gesproken column. De column moet ongeveer twee minuten duren.

Optie 2

Ontwerp een ironische reclameposter waarmee je een alledaags product in de schijnwerpers zet. Licht op jouw poster de ‘functionaliteit’ en het ‘design’ van het product toe. Gebruik beeld en tekst op jouw poster.

Andere Actuele opdracht Nederlands

Auto zakt in gat in de weg

Zinkgaten

Overal op de wereld komen ze voor: zinkgaten. Ook in de Nederland ontstaat soms een gat dat zo groot is, dat een auto erin kan verdwijnen. Hoe ontstaan zinkgaten en waarom komen zinkgaten steeds vaker voor?

Bekijk

De nieuwe premier van Nederland

Nu er een regeerakkoord is, rijst de vraag wie de nieuwe premier van Nederland wordt. Geert Wilders leek een voorkeur te hebben voor Ronald Plasterk. Hij stond echter niet op de kieslijst van de vier regeringspartijen. Radio 1 zocht uit hoe bijzonder dat is.

Bekijk
Bom met dynamiet

Bomaanslagen

In Nederland worden steeds vaker aanslagen gepleegd met zwaar illegaal vuurwerk. De politie maakt zich zorgen over het aantal jongeren dat betrokken is bij deze aanslagen op huizen en andere panden. Waarom plaatsen jongeren zo’n bom? De NOS sprak met een jongere die gepakt is met een bom in zijn tas.

Bekijk
Reizigers stappen in trein

Geweld in het OV

Afgelopen zaterdag stond een groot deel van het openbaar vervoer (OV) drie minuten stil. Het was een protest tegen het geweld waar OV-medewerkers regelmatig mee te maken krijgt. De directe aanleiding voor de actie was de mishandeling van een conducteur een week eerder.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.