Home » Materiaal 12+ » De wesp

De wesp

Veel mensen hebben een hekel aan wespen en de zoekopdracht ‘wat is het nut van wespen?’ wordt veel gebruikt op Google. Maar nieuw onderzoek toont aan dat wespen juist ontzettend belangrijk zijn voor ons ecosysteem, belangrijker zelfs dan bijen.

Vragen vooraf

  1. Geef jouw mening over de wesp. Gebruik daarbij twee beoordelingswoorden.
  2. Geef nu jouw mening over de bij. Gebruik ook daarbij twee beoordelingswoorden.
  3. Is er een verschil? Zo ja, omschrijf het verschil.

Bekijk de video

Onderzoek toont aan hoe belangrijk de wesp is: ‘We moeten meer van ze houden dan van bijen’ – EenVandaag (avrotros.nl)

Vragen bij de video

  1. Onderzoekers blijken een voorkeur voor bijen te hebben. Wat is de verhouding tussen onderzoeken naar wespen en onderzoeken naar bijen?
  2. In de video komt een hoogleraar entomologie aan het woord. Zoek op wat ‘entomologie’ betekent.
  3. Hoogleraar Marcel Dicke vergelijkt bijen met wespen. Neem onderstaand schema over en vul de voor- en nadelen van bijen en wespen in. Markeer de voordelen voor ons ecosysteem.
Bijen Wespen
1. 1.
2. 2.
3.
  1. Er worden nog meer voordelen van wespen opgesomd. Voeg deze toe aan het schema.
  2. Waarom hebben we ondanks de vele voordelen toch zo’n hekel aan wespen? Geef twee redenen.
  3. Is jouw mening over de wesp veranderd door de video? Licht je antwoord toe.

Aan de slag

Optie 1

Een lofdicht of ode is een enthousiast gedicht waarin iets of iemand verheerlijkt wordt. Schrijf een ode aan de wesp. Laat drie positieve kenmerken terugkomen. Het gedicht moet uit minstens twaalf regels bestaan; je mag zelf bepalen of je het gedicht laat rijmen. Deel het gedicht met klasgenoten.

Optie 2

Niet alleen de wesp wordt door veel mensen als een plaagdier gezien. Bedenk een ander dier waarvoor dat ook geldt. Ga op onderzoek uit en probeer te achterhalen wat het nut is van dit dier. Schrijf hierover een informerende tekst en gebruik ongeveer honderd woorden. Voeg een afbeelding toe van het dier en vergeet niet de gebruikte bronnen te noemen. Maak als klas een boekje over het nut van de door jullie onderzochte plaagdieren.

Antwoorden

WK19_De wesp_antwoorden

Andere Lesopener Nederlands

Een gedicht op de muur van een gebouw

Poëzieweek

Van 30 januari tot en met 5 februari 2025 is het Poëzieweek. De hele week zijn er activiteiten rondom poëzie. Het thema van de Poëzieweek is ‘lijfelijkheid’. Poëzie ervaar je namelijk met je hele lijf, met al je zintuigen.

Bekijk
De helm van Cotofenesti

(On)herkenbaar in beeld

Onlangs vond in het Drents Museum in Assen een kunstroof plaats waarbij vier Roemeense topstukken werden gestolen. Twee verdachten werden door de politie herkenbaar in beeld gebracht. Wat doe je als nieuwsmedium met de privacy van verdachten?

Bekijk
Groep jongeren speelt toneel

Theatervoorstellingen op school

Sinds de coronapandemie is het voor theatermakers steeds moeilijker geworden om op scholen voorstellingen te maken over maatschappelijke onderwerpen. Ze krijgen er minder ruimte voor en worden regelmatig geconfronteerd met ongewenst gedrag.

Bekijk
Boek hedendaags Nederlands

Een kwarteeuw aan taal

De eerste 25 jaar van deze eeuw zitten erop. Genootschap Onze Taal maakte de balans op en ontdekte dat niet alleen de taal veranderd is, maar ook de manier waarop we ernaar kijken.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.