Home » Materiaal 12+ » Donorlever kan veel langer worden bewaard dan gedacht

Donorlever kan veel langer worden bewaard dan gedacht

donorlever, orgaantransplantatie

Hoe is Biologie in het nieuws geweest? Dit keer: donorlevers kunnen veel langer zonder nadelige gevolgen in een perfusiemachine worden bewaard dan gedacht. Dat is erg goed nieuws voor patiënten die een lever nodig hebben.

De nieuwssite Nu.nl schreef er een artikel over . Lees het artikel, bekijk de video en bestudeer deze link over perfusie. Bekijk hier ook de site van de Transplantatiestichting en het donorregister.

Vragen

1. Noem vijf woorden die bij je opkomen bij het woord lever. 

2. Een lever is een orgaan. Wat is een orgaan? 

3. Waar zit de lever in het menselijk lichaam? 

4. Welk sap dat wordt gebruikt bij de vertering wordt gemaakt in de lever? 

5. Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) onderzoekt of het veilig is om donorlevers langer te bewaren. Sinds wanneer doet het UMCG hier onderzoek naar? 

6. Hoe kan het dat organen in een perfusiemachine langer goed blijven? 

7. Tot hoelang kan een lever in een perfusiemachine bewaard worden? 

8. Hoe lang kon een lever hiervoor bewaard worden? 

9. Er worden veel voordelen genoemd om levers langer te kunnen bewaren. Wat is samengevat het belangrijkste voordeel om een lever langer te kunnen bewaren? 

10. De onderzoekers zagen dat de transplantaties overdag gemiddeld bijna twee uur korter duurden dan die in de nacht. Hoe komt dit?

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere In het nieuws Biologie

Evolutionair onderzoek met behulp van eiwitten

Evolutionair onderzoek gebeurt vaak door de bouw van fossiele botresten en recente botten te vergelijken. Een nieuwere methode is de vergelijking van biomoleculen.

Bekijk

Minder libellen als gevolg van klimaatverandering

Het aantal libellen in Nederland is sinds 2008 met 28% afgenomen. Dit past bij het beeld dat de biodiversiteit onder druk staat als gevolg van de klimaatverandering. Vooral libellensoorten die van kou houden, verdwijnen snel. Belangrijke oorzaken zijn warme zomers, droogte en een slechte kwaliteit van het water. Warmteminnende libellen doen het juist beter. Lees […]

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.