Home » Materiaal 12+ » Een definitieve plek voor kernafval

Een definitieve plek voor kernafval

Kernafval

Momenteel ligt het Nederlandse kernafval tijdelijk opgeslagen in Zeeland. Het huidige gebouw kan nog wel een aantal jaren mee, maar er moet gezocht worden naar een definitievere oplossing.

Vragen vooraf

  1. Wat weet jij van kernenergie?
  2. Wat weet jij van kernafval? Zoek kort informatie op over kernafval als je er niets over weet.

Bekijk de video

NOS – Het Nederlandse kernafval krijgt een definitieve plek, maar waar?

Vragen bij de video

  1. Het kernafval lijkt er prima bij te liggen in de huidige opslagplaats. Wat zijn toch de nadelen van deze opslagplaats? Noem er twee.
  2. Welke twee opties zijn er voor de definitieve opslag van kernafval in Nederland?
  3. Vat samen hoe de opslag er onder de grond uit zal zien.
  4. Waarom is klei goed om het kernafval in op te slaan?
  5. Het is heel duur om zo’n definitieve opslag te realiseren. Waarom is het toch belangrijk om zo’n eindberging te maken? Noem twee redenen.
  6. In hoeverre vind je dat zo’n klein land als Nederland kernafval moet opslaan? Leg je antwoord uit.

Aan de slag

Optie 1

Voor deze opdracht werk je in tweetallen.

Kernenergie kent zowel voor- als nadelen. Ontwerp een poster waarop je de belangrijkste vijf voordelen en de belangrijkste vijf nadelen laat zien.

Zoek naar informatie in betrouwbare bronnen om je poster uit te werken. Op de poster benoem je ook de bronnen die je hebt gebruikt.

Presenteer je poster voor de klas. Voer eventueel daarna een klassendiscussie: wie is uiteindelijk voor kernenergie en wie tegen?

Optie 2

In de video zie je dat onderzoekers nu al bezig zijn met onderzoek naar klei. Bedenk en noteer tien vragen die je de onderzoeker zou willen stellen om meer te weten te komen over het onderzoek dat daar uitgevoerd wordt.

Van de makers van Talent en Taalblokken Nederlands

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Lesopener Nederlands

ChatGPT op een krijtbord

AI op scholen

Veel leerlingen gebruiken tegenwoordig AI om schoolopdrachten te maken. Scholen worstelen daarmee. NOS Stories ging op onderzoek uit.

Bekijk

De filterbubbel

Is het je al eens opgevallen dat sociale media precies lijken te weten wat jij leuk vindt? Het Jeugdjournaal zocht voor jou uit hoe dat werkt.

Bekijk

Stephen Fry te gast bij LUBACH

Afgelopen week was de Britse komiek en schrijver Stephen Fry te gast bij Arjen Lubach in het programma LUBACH. Tijdens het interview spraken Stephen Fry en Arjen Lubach over diverse onderwerpen.

Bekijk
Meisje is aan het lezen

Je Moerstaal in De Boekenweek

Vorige week is de Boekenweek gestart. Deze promotieweek van het boek heeft dit jaar als thema ‘Je Moerstaal’. Volgens de CPNB, de organisator van de Boekenweek, is dit "de taal waarin je vloekt, schrikt, juicht en liefhebt".

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.