Home » Materiaal 12+ » Een mens met varkenshart

Een mens met varkenshart

In Amerika hebben artsen voor het eerst het hart van een genetisch gemodificeerd varken naar een mens getransplanteerd. Dat biedt hoop voor patiënten die op een orgaandonor wachten. Maar er kleven ook ethische dilemma’s aan het gebruik van dieren voor orgaandonatie.

Vragen vooraf

  1. Wat is xenotransplantatie? Zoek zo nodig de betekenis op.
  2. Zou jij het orgaan van een varken willen ontvangen? In welke situatie wel/niet?

Bekijk de video

Voor het eerst krijgt mens een varkenshart als laatste redmiddel, maar er kleven ook ethische dilemma’s aan – EenVandaag (avrotros.nl)

Vragen bij de video

  1. Dit is niet de eerste keer dat er xenotransplantatie plaatsvindt. Geef vier andere voorbeelden.
  2. Waarom is deze harttransplantatie een doorbraak?
  3. Geef drie redenen waarom varkens geschikt zijn voor orgaantransplantatie naar de mens.
  4. Welke twee ethische dilemma’s kleven er aan xenotransplantatie?
  5. Is xenotransplantatie volgens jou de oplossing voor de lange wachtlijsten voor orgaantransplantatie? Licht je antwoord toe.

Aan de slag

Optie 1

Schrijf een sciencefictionverhaal over een wereld waarin xenotransplantatie verder ontwikkeld is en grote gevolgen heeft voor de samenleving. Houd eerst een brainstorm over hoe deze samenleving eruitziet. Gebruik minimaal vijfhonderd woorden voor je verhaal.

Optie 2

Xenotransplantatie gaat gepaard met ethische dilemma’s. Onderzoek welke voor- en tegenargumenten er zijn. Verdeel de klas in voor- en tegenstanders. Houd een klassikaal debat over de stelling: xenotransplantatie is een aanvaardbaar middel voor kortere wachtlijsten voor orgaantransplantatie.

Antwoorden

WK3_Varkenshart_antwoorden

Andere Lesopener Nederlands

Mozaïek van verschillende gezichten

Rellen in Amsterdam bespreken in de klas

Karim Amghar is programmamaker en columnist, maar ook docent burgerschap op een mbo. In zijn klas bespreekt hij de rellen in Amsterdam van afgelopen tijd. Hij ziet de toekomst positief tegemoet.

Bekijk
Leerlingen controleren toetsresultaten

Proef met Magister

Een middelbare school in Zeist is een proef gestart: ouders kunnen twee maanden lang niet de cijfers van hun kinderen bekijken via de app van Magister.

Bekijk
Regeren leugens?

Regeert de domheid?

Afgelopen week verscheen het boek De domheid regeert van schrijver en columnist Sander Schimmelpenninck. In het tv-programma Eva legt hij uit wat hij met zijn boek wil overbrengen.

Bekijk
Democraat Kamala Harris en Republikein Donald Trump

De Amerikaanse verkiezingen

Deze week wordt de strijd om het Amerikaanse presidentschap beslist. Wie komt er in het Witte Huis: Kamala Harris of Donald Trump? Het is een nek-aan-nekrace. Correspondent Erik Mouthaan geeft vier redenen waarom zowel Harris als Trump zou kunnen winnen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.