Home » Materiaal 12+ » Een mens met varkenshart

Een mens met varkenshart

In Amerika hebben artsen voor het eerst het hart van een genetisch gemodificeerd varken naar een mens getransplanteerd. Dat biedt hoop voor patiënten die op een orgaandonor wachten. Maar er kleven ook ethische dilemma’s aan het gebruik van dieren voor orgaandonatie.

Vragen vooraf

  1. Wat is xenotransplantatie? Zoek zo nodig de betekenis op.
  2. Zou jij het orgaan van een varken willen ontvangen? In welke situatie wel/niet?

Bekijk de video

Voor het eerst krijgt mens een varkenshart als laatste redmiddel, maar er kleven ook ethische dilemma’s aan – EenVandaag (avrotros.nl)

Vragen bij de video

  1. Dit is niet de eerste keer dat er xenotransplantatie plaatsvindt. Geef vier andere voorbeelden.
  2. Waarom is deze harttransplantatie een doorbraak?
  3. Geef drie redenen waarom varkens geschikt zijn voor orgaantransplantatie naar de mens.
  4. Welke twee ethische dilemma’s kleven er aan xenotransplantatie?
  5. Is xenotransplantatie volgens jou de oplossing voor de lange wachtlijsten voor orgaantransplantatie? Licht je antwoord toe.

Aan de slag

Optie 1

Schrijf een sciencefictionverhaal over een wereld waarin xenotransplantatie verder ontwikkeld is en grote gevolgen heeft voor de samenleving. Houd eerst een brainstorm over hoe deze samenleving eruitziet. Gebruik minimaal vijfhonderd woorden voor je verhaal.

Optie 2

Xenotransplantatie gaat gepaard met ethische dilemma’s. Onderzoek welke voor- en tegenargumenten er zijn. Verdeel de klas in voor- en tegenstanders. Houd een klassikaal debat over de stelling: xenotransplantatie is een aanvaardbaar middel voor kortere wachtlijsten voor orgaantransplantatie.

Antwoorden

WK3_Varkenshart_antwoorden

Andere Lesopener Nederlands

Kinderen in klaslokaal

Lofzang op de havo

Jongeren die naar de middelbare school gaan, kunnen in Nederland kiezen tussen vmbo, havo en vwo. Over de havo zijn zorgen, maar schoolbestuurder Wiko Veenvliet ziet veel kansen en mogelijkheden.

Bekijk
Auto zakt in gat in de weg

Zinkgaten

Overal op de wereld komen ze voor: zinkgaten. Ook in de Nederland ontstaat soms een gat dat zo groot is, dat een auto erin kan verdwijnen. Hoe ontstaan zinkgaten en waarom komen zinkgaten steeds vaker voor?

Bekijk
Kind loopt boek in

Btw op boeken naar 21%

In het Hoofdlijnenakkoord 2024, de plannen van het nieuwe kabinet, is opgenomen dat de btw op boeken van 9% naar 21% gaat. Binnen de kortste keren stond de boekenwereld op z’n kop.

Bekijk

Waarom Nederlands zo moeilijk is

Van de Nederlandse taal wordt vaak gezegd dat die moeilijk te leren is. Taalwetenschapper Sterre Leufkens vergeleek het Nederlands met verschillende talen en kwam erachter dat het Nederlands bijzonder veel regels heeft zonder duidelijk nut.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.