Op welke manier is biologie in het nieuws geweest? Morgen is de verjaardag van Sinterklaas, dus vandaag een speciaal nieuwsbericht: blinde en slechtziende leerlingen van alle Visio-scholen (Visio Onderwijs biedt speciaal onderwijs aan kinderen die blind of slechtziend zijn) krijgen morgen een speciale chocoladeletter in braille. Zo kunnen zij dit jaar eindelijk hun chocoladeletter zelf ‘lezen’.
Lees het artikel dat nieuwssite nu.nl over choco-braille schreef . Bekijk ook het item van het Jeugdjournaal, check hoe Klokhuis uitlegt hoe chocoladeletters worden gemaakt en ontdekt wie het braille-schrift bedacht. Veel succes met de vragen!
Vragen
- Wat was eerder het probleem voor blinde en slechtziende kinderen als ze ‘gewone’ chocoladeletters kregen?
- Veel mensen zijn dol op de smaak van chocolade. Of het nu wit, melk of puur is, de
chocolade smelt al op de tong. Welke basissmaken kan de tong waarnemen? - Chocolade wordt gemaakt van de zaden uit de vruchten van cacaobomen. Waarom
maakt een boom vruchten met zaden? - Chocolade bevat veel vet en suiker. Welk sap, gemaakt in de lever, helpt bij het
verteren van het vet? - In welk orgaan wordt dit sap aan de voedselbrij toegevoegd?
- Suiker uit de chocoladeletter wordt afgebroken tot glucose en opgenomen door de
cellen in je lichaam. Welk hormoon is nodig om de glucose in de cellen te laten? - Omdat de kinderen slechtziend zijn, gebruiken ze hun vingers om te lezen. In welke
huidlagen zitten de tastzintuigen die gebruikt worden om te kunnen voelen? - Welke zintuigcellen zitten er in het oog die nodig zijn om te kunnen zien?
- Zoek op hoe jouw chocoladeletter (de eerste letter van je voornaam) er in Braille uit
ziet.
Antwoorden bekijken
Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.