Home » Materiaal 12+ » Evolutionair onderzoek met behulp van eiwitten

Evolutionair onderzoek met behulp van eiwitten

Tot voor kort waren onderzoekers aangewezen op botten om de evolutionaire geschiedenis van de mens te onderzoeken. Een veel preciezere methode is door biomoleculen te vergelijken. Omdat DNA in de loop van miljoenen jaren uiteenvalt, richt het onderzoek zich nu op eiwitten.

Bekijk de video ‘Evolutionair onderzoek met behulp van DNA’. Maak daarna de opdrachten.

Opdrachten

1 Frido Welker vertelt in de video dat DNA in de loop van twee miljoen jaar uit elkaar valt. Daarom heeft hij in zijn evolutionaire onderzoek gekozen voor eiwitten.
Leg uit dat twee verwante soorten niet alleen overeenkomen in DNA, maar ook in eiwitten.

2 Welker isoleert eiwitten uit harde onderdelen zoals tanden, waar ze door de harde lagen lange tijd beschermd blijven. Toch zit er iets vreemds in dit verhaal.
Wat is er vreemd of niet logisch aan?

3 Leidt iedere verandering in DNA tot een veranderd eiwit? Leg je antwoord uit.

4 Als Welker onderzoek doet naar de evolutionaire verwantschap tussen de tegenwoordige mens (Homo sapiens) en Homo erectus, kan hij niet volstaan met van beide groepen eiwitten uit tanden van slechts één individu te analyseren. Leg uit waarom niet.

5 Als je de tanden van de tegenwoordige mens (Homo sapiens) en Homo erectus anatomisch bekijkt, zijn er duidelijke verschillen in bouw, door een verschil in voeding.
Noem een verschil in voeding en leg uit dat je dat terugziet in de tanden.

6 Er is een periode geweest waarin meerdere soorten mensachtigen op aarde leefden.
Leg uit dat dit in de recente tijd niet langer voor de hand ligt.

Reconstructie van Australopithecus afarensis.

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere In het nieuws Biologie

Dierenkunstjes in Dolfinarium onder vuur

Dolfijnen, zeeleeuwen en walrussen in het Dolfinarium moeten kunstjes opvoeren waarmee ze volgens de inspectie onnatuurlijk gedrag laten zien.

Bekijk

De mens en de marathon

In april vindt de beroemde marathon van Rotterdam plaats: duizenden mensen proberen 42,2 km hard te lopen. In de oertijd renden mensen ook lange afstanden, maar dan achter mogelijke prooidieren aan. Die dieren renden veel sneller, maar raakten oververhit doordat ze niet goed konden zweten. De jagende mensen konden hun lichaamstemperatuur wel goed op peil […]

Bekijk

Minder libellen als gevolg van klimaatverandering

Het aantal libellen in Nederland is sinds 2008 met 28% afgenomen. Dit past bij het beeld dat de biodiversiteit onder druk staat als gevolg van de klimaatverandering. Vooral libellensoorten die van kou houden, verdwijnen snel. Belangrijke oorzaken zijn warme zomers, droogte en een slechte kwaliteit van het water. Warmteminnende libellen doen het juist beter. Lees […]

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.