Home » Materiaal 12+ » Excuses slavernijverleden: te laat of te vroeg?

Excuses slavernijverleden: te laat of te vroeg?

Excuses Slavernijverleden

Mark Rutte heeft namens de Nederlandse regering excuses aangeboden voor het slavernijverleden. Komen excuses te laat of juist te vroeg?

Er is veel om te doen. De excuses die gemaakt zijn over het Nederlandse slavernijverleden. Eerder deden grote steden als Amsterdam en Rotterdam het al. Middelburg gaat dat doen komend jaar. Ook De Nederlandsche Bank (DNB) bood haar excuses aan. Komend jaar is een officieel herdenkingsjaar. In 2023 is het 160 jaar geleden dat slavernij werd afgeschaft en 150 jaar gelden dat de slavernij daadwerkelijk ophield. Ieder jaar wordt de afschaffing van de slavernij herdacht. Dat gebeurt op 1 juli op Keti Koti. Er gingen stemmen op om de excuses op die dag te laten plaatsvinden. Het kabinet heeft het op 19 december gedaan. De regering vind het belangrijk dat excuses gemaakt zijn voordat het herdenkingsjaar ingaat.

Verleden, heden en toekomst

De excuses zijn een aanbeveling van een groep mensen die onderzoek deed naar de slavernij. Zij adviseerden het kabinet de excuses te gaan doen. Er moest erkenning komen voor het leed. Het slavernijverleden is door Rutte een misdaad tegen de menselijkheid genoemd. Ook moet er geld komen om meer bewustwording te creëren over de doorwerking van slavernij in het heden. Ook zal er samen met allerlei belangengroepen gewerkt worden aan Keti Koti volgend jaar. Onder andere Koning Willem-Alexander zal daar aanwezig zijn.

Persoonlijke draai

Mark Rutte gaf in zijn speech aan een persoonlijke draai gemaakt te hebben in zijn denken. Begin 2021 vond hij het maken van excuses ‘nogal wat’. In de speech noemt hij zijn bezoek aan Suriname, waar hij voormalige plantages bezocht. Ook noemt hij de moord op George Floyd. Deze moord was de aanleiding voor wereldwijde protesten in het teken van Black Lives Matter. De Nederlandse bevolking is ook langzaam maar zeker aan het draaien. Steeds meer Nederlanders vinden het maken van excuses een goeie zaak. Wat vind jij?

Downloads:

Bronnen:

Bron 1: Het slavernijverleden en het excuus-dilemma

Bron 2: Burgemeester Halsema biedt excuses aan voor slavernijverleden Amsterdam

Bron 3: Klaas Knot biedt namens De Nederlandse Bank excuses aan voor slavernijverleden

Bron 4: Nazaten en onderzoekers noemen excuses ‘historisch’, maar ook kritische noten

Bron 5: Koning laat onderzoek doen naar rol Oranjes in koloniaal verleden

Bron 6: ‘Eindelijk’: Surinamers blij met excuses, maar nog niet helemaal tevreden

Aan de slag met Maatschappijleer

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.