Home » Materiaal 12+ » Explainer: knikkende knieën in de sport

Explainer: knikkende knieën in de sport

Er is tegenwoordig veel aandacht voor voorstekruisbandblessures. Uit Fins onderzoek blijkt dat het aantal voorstekruisbandblessures bij kinderen onder de 18 jaar van 2004 tot 2014 is verdubbeld. De grootste toename van dit letsel (143%) zagen onderzoekers bij meisjes in de leeftijd 13 tot 15 jaar.

Bepaalde sporten – denk aan hardlopen, voetbal, basketbal of skiën – hebben een verhoogd risico op kniegewrichtsblessures vanwege de harde, onverwachte bewegingen die bij de sport horen. Plotseling stoppen, draaien en keren, maar ook de druk die tijdens het hardlopen op het kniegewricht wordt uitgeoefend kan kniepijn of letsel veroorzaken.

Bekijk de video (klik op de afbeelding) en maak daarna de vragen van sportfanaat en biologiedocent René Westra!

Vragen

1. Leg uit dat knieblessures bij contactsporten als voetbal en basketbal ook kunnen ontstaan zonder dat er fysiek contact is met een tegenstander. 

2. Precies 25% van de topvoetbalvrouwen heeft een gescheurde voorste kruisband. Bij hoeveel % van de topvoetbalmannen is dat het geval?

3. Bekijk de afbeelding waarin je de voorste kruisband kunt zien. Tot welk type weefsel hoort het weefsel in de kruisband?

4. Tot welk type gewricht hoort het kniegewricht? 

A Kogelgewricht 

B Rolgewricht 

C Scharniergewricht 

D Zadelgewricht 

5. Bekijk de staafdiagrammen van Beth Mead en Alexia Putellas. Leg uit dat hier terecht voor staafdiagrammen is gekozen en niet voor lijndiagrammen.

6. Hoe komt het dat vrouwen gemiddeld minder sterke spieren hebben dan mannen? 

7. Bewegingswetenschapper dr. Alli Gokeler geeft aan dat hormonen rond de eisprong ervoor zorgen dat de kruisbanden wat losser worden. Om welk hormoon of welke hormonen gaat het dan? 

8. Als we het skelet van een gemiddelde man en vrouw naast elkaar zetten, is het meest opvallende verschil de vorm van het bekken. Bij vrouwen is het bekken breder dan bij mannen. Hierdoor ligt het heupgewricht verder naar buiten en moet het bovenbeen een schuinere weg afleggen naar de knie. Als gevolg daarvan ontstaat er een grotere hoek tussen het bovenbeen en het onderbeen. Deze hoek wordt ook wel de ‘Q angle’ genoemd. Hoe groter de Q angle, hoe verder het kniegewricht naar binnen staat. Dit resulteert in een scheve drukverdeling in de knie. Leg uit dat dit de kans op een knieblessure bij vrouwen vergroot. 

9. Om de kans op knieblessures te verkleinen, kunnen vrouwen in hun training spieren rond de knie door oefening versterken. Noem twee spieren rond de knie. 

10. In welke periode van de menstruatiecyclus is het verstandig wat minder intensief te trainen?

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Video-opdracht Biologie

Wat is het geheim van diepzeeduikers?

Veel mensen zijn gek op snorkelen en duiken in zee. De meeste van hen blijven redelijk aan de oppervlakte van het water, maar sommige mensen duiken diep. Heel diep! Daarbij is het belangrijk dat ze bepaalde maatregelen nemen, want er zitten ook risico’s aan diepzeeduiken. Dit is de laatste lesopdracht van dit schooljaar, gemaakt door […]

Bekijk

Hoe kunnen insecten helpen om moorden op te lossen?

Als een mens of een ander zoogdier sterft, daalt de lichaamstemperatuur. Na overlijden neemt de huidtemperatuur gewoonlijk snel af door warmtestraling. De kerntemperatuur van het lichaam van een mens (ca. 37,2 °C) zal echter de eerste 2-3 uur na overlijden vrij constant blijven. Daarna vindt afkoeling plaats met een snelheid van ongeveer 0,5-1 °C per […]

Bekijk

Wat weet jij eigenlijk over de penis?

De penis is een orgaan dat alleen voorkomt bij mensen (en sommige dieren) die als jongen zijn geboren. Bijzonder is dat dit orgaan een dubbelfunctie heeft: bij het plassen en bij het naar buiten werken van zaadcellen. Biologiedocent en toets-expert René Westra maakte vragen bij de video De Penis: Topdoks LabExperiment. Bekijk ‘m hier en […]

Bekijk

Hoeveel kleuren zie jij?

De meeste mensen zien de wereld in kleur, tenminste: als het licht is. In het donker is de wereld voor ons zwartwit. Mensen zien niet alle mogelijke kleuren. Ultraviolet en infrarood vallen buiten de grenzen van voor ons zichtbaar licht. We zien trouwens niet alle kleuren in de cirkel doordat we voor al die zes […]

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.