De leegstand van winkels is het afgelopen jaar weer toegenomen. In 2015 werd ruim 9% van het winkeloppervlak in Nederland niet gebruikt. Onlangs gingen weer verschillende winkelketens failliet. Blijven er straks nog winkels over in onze winkelstraten?
Een stad zonder V&D
Op de laatste dag van 2015 werd warenhuis V&D failliet verklaard. In Nederland huurt dit bedrijf bijna 350.000 vierkante meter winkelruimte. Er dreigt een gat te ontstaan in de winkelcentra van Haarlem, Heerlen, Zeist en bijna zestig andere steden. Gemeentebestuurders kijken bezorgd naar de winkelgebieden in hun stad. Kunnen steden wel zonder hun V&D?
Grote en kleine steden
Volgens deskundigen gaan de grootste steden het wel redden. Steden zoals Haarlem en Utrecht zullen voor het V&D-pand waarschijnlijk een nieuwe huurder kunnen vinden. Maar voor kleinere steden zoals Zeist zal dat niet zo eenvoudig zijn. In die steden gaat het al langer niet goed in de winkelcentra. Veel winkels staan er al leeg. Als V&D ook nog eens leeg komt te staan, zal de situatie er verder verslechteren.
De consument verandert
De leegstand van winkels heeft verschillende oorzaken. De afgelopen jaren is het aantal vierkante meter winkeloppervlak gegroeid. Maar de bevolking in Nederland groeit nauwelijks. In sommige regio’s daalt het aantal inwoners zelfs. Ook is het gedrag van consumenten veranderd. Voor veel producten gaan ze niet meer naar een ‘echte’ winkel, maar doen ze bestellingen in een webshop. Daarnaast winkelen consumenten niet alleen meer in de eigen binnenstad. Voor bepaalde producten zijn ze bereid om meer kilometers af te leggen naar grotere steden waar alles te krijgen is. Het gevolg is dat in kleinere steden alleen supermarkten en goedkope winkels achterblijven.
Bronnen
Bron 1 Locatie van V&D in Zeist.
Bron 2 Alarmfase 1 in winkelstraat.
Bron 3 Leegstand van winkels, 2005-2015.