In Frankrijk krijg je sinds kort geen Franse frietjes meer bij je Big Mac, maar een bakje gefrituurde biet, pastinaak en wortel. Volgens de Franse McDonald’s is dit een gouden trio. Maar is deze groentefriet eigenlijk wel gezonder dan gefrituurde aardappels? In deze opdracht kom je daarachter.
Opdracht
Lees de brontekst en bekijk de video’s. Beantwoord daarna de vragen.
Brontekst: Beter een groentefrietje bij de Mac? ‘Nee, je bent niet gezond bezig’ – nu.nl
Vragen:
- Het artikel begint met de vraag: “Maakt het uit of je gefrituurde aardappel of gefrituurde groente eet?” Wat is een groente eigenlijk?
2. Kun je de aardappel dan ook niet als groente beschouwen?
3. Het artikel zegt: “Frituren is een bereidingswijze die elk gezond product onmiddellijk uit de Schijf van Vijf knikkert.” Uit welke vijf schijven bestaat de Schijf van Vijf?
4. Als een product wordt gefrituurd krijgt het meer calorieën. Hoeveel keer meer calorieën kan het krijgen?
5. Wat zijn de gevolgen van het veelvuldig eten van fastfood?
6. Welke voedingsstoffen worden vaak gemist bij het eten van fastfood?
7. Er wordt geschreven dat een aardappel beschikt over vezels. Waarom is het belangrijk om vezels te eten?
8. Noem een aantal belangrijke redenen waarom de McDonald’s in Frankrijk toch kiest voor het (tijdelijk) serveren van biet, pastinaak en wortel?
Antwoorden bekijken
Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.