Home » Materiaal 12+ » Het debat om een letter in je paspoort

Het debat om een letter in je paspoort

De transgenderwet bestaat sinds 1985. In 2014 werd de wet aangepast en afgelopen week debatteerde de Tweede Kamer over een nieuwe aanpassing. Een deel van de Kamer twijfelt, dus het is nog maar de vraag of de wet gewijzigd zal worden.

Vragen vooraf

  1. Weet jij wat een transgender is? Geef een definitie.
  2. Wat weet jij van het debat over de transgenderwet?

Bekijk de video

Het debat om een letter in je paspoort – YouTube

Vragen bij de video

  1. Als het wetsvoorstel wordt aangenomen, wat is dan de belangrijkste aanpassing in de transgenderwet?
  2. In het filmpje komen zowel argumenten voor als tegen de wetswijziging voorbij. Geef een argument voor en een argument tegen de wetswijziging.
  3. Er zijn nog twee aanpassingen voorgesteld. Onderzoek met behulp van dit artikel welke aanpassingen dat zijn en noteer ze.
  4. Wat vind jij van het wetsvoorstel? Ga in op elke afzonderlijke aanpassing.
  5. Eden uit het filmpje hoopt dat er in de toekomst nog een aanpassing komt. Welke?

Aan de slag

Optie 1

Schrijf een dagboekfragment vanuit het perspectief van iemand van de andere sekse of iemand die non-binair is. Beschrijf bijvoorbeeld een dag op school en probeer je te verbeelden welke situaties misschien anders zijn of aanvoelen. Houd vooraf een brainstorm. Gebruik tussen de 200 en 500 woorden.

Optie 2

Afgelopen jaar was er een verhitte discussie over transgenders in de topsport.

Lees dit artikel. Wat vind jij: moet de topsport transgenders weren of juist accepteren? Schrijf hierover een ingezonden brief voor een landelijke of regionale krant. Maak duidelijk wat jouw mening is. Ondersteun deze mening met argumenten en voorbeelden. Gebruik ongeveer 200 woorden. Klik hier voor meer informatie over een ingezonden brief.

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Lesopener Nederlands

Kinderen in klaslokaal

Lofzang op de havo

Jongeren die naar de middelbare school gaan, kunnen in Nederland kiezen tussen vmbo, havo en vwo. Over de havo zijn zorgen, maar schoolbestuurder Wiko Veenvliet ziet veel kansen en mogelijkheden.

Bekijk
Auto zakt in gat in de weg

Zinkgaten

Overal op de wereld komen ze voor: zinkgaten. Ook in de Nederland ontstaat soms een gat dat zo groot is, dat een auto erin kan verdwijnen. Hoe ontstaan zinkgaten en waarom komen zinkgaten steeds vaker voor?

Bekijk
Kind loopt boek in

Btw op boeken naar 21%

In het Hoofdlijnenakkoord 2024, de plannen van het nieuwe kabinet, is opgenomen dat de btw op boeken van 9% naar 21% gaat. Binnen de kortste keren stond de boekenwereld op z’n kop.

Bekijk

Waarom Nederlands zo moeilijk is

Van de Nederlandse taal wordt vaak gezegd dat die moeilijk te leren is. Taalwetenschapper Sterre Leufkens vergeleek het Nederlands met verschillende talen en kwam erachter dat het Nederlands bijzonder veel regels heeft zonder duidelijk nut.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.