Sport en media beïnvloeden elkaar en de kijker. De zender die de rechten heeft om bepaalde sportwedstrijden uit te zenden, heeft de touwtjes in handen. Hoeveel geld moet je bijvoorbeeld betalen om thuis live een wedstrijd te zien? Wie bepaalt hoe laat jouw favoriete Olympische sport op televisie uitgezonden wordt?
Vragen vooraf
- Zet jij wel eens een wekker om thuis een sportwedstrijd te zien?
- Betaal jij geld om thuis live een wedstrijd te kunnen zien?
Bekijk de video
NOS Sportexplainer: Hoe sport en media elkaar en de kijker beïnvloeden
Vragen bij de video
- Eredivisievoetbalwedstrijden worden uitgezonden door ESPN. Dat contract loopt af in 2025. Daarom is er opnieuw geboden op de uitzendrechten. Wat is er onhandig als de hoogste bieders de rechten krijgen om de Eredivisiewedstrijden uit te zenden?
- Tot de media in beeld kwamen, waren de hockeywedstrijden altijd op dezelfde tijden op zondagmiddag. Waarom was dat positief voor de verschillende hockeyclubs?
- Waarom was het juist goed voor de hockeysport dat de media in beeld kwamen? Noem twee redenen.
- Waarom kan in Nederland iedereen de Olympische Spelen gratis op televisie bekijken?
- Wat doet de presentator in deze video meerdere keren om haar uitleg te verduidelijken?
- Wat vind je ervan dat een Amerikaanse zender zoveel invloed kan hebben op de zwemsport, dat zelfs de zwemmers er last van hebben?
Aan de slag
Optie 1
Voor deze opdracht werk je in tweetallen. In de video hoor je regelmatig de uitdrukking ‘Wie betaalt, bepaalt’.
Maak samen een lijst met vijf andere Nederlandse spreekwoorden, uitdrukkingen of gezegden die volgens jullie passen bij de informatie die je in de video hebt gezien. Leg per spreekwoord uit waarom het past bij de video. Je uitleg bevat steeds tussen de 50 en 200 woorden.
Je kunt hiervoor bijvoorbeeld deze websites gebruiken: https://www.woorden.org/spreekwoord.php of https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_Nederlandse_spreekwoorden
Optie 2
Jij vindt het belangrijk dat in Nederland altijd alle sporten voor iedereen op een beeldscherm zichtbaar zijn. Je schrijft een brief (300 – 500 woorden) naar de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om hem te overtuigen van jouw mening. Je geeft drie onderbouwde argumenten.
Als je wilt, mag je extra informatie opzoeken.
Antwoorden bekijken
Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.