Home » Materiaal 12+ » Hoe zwaar wegen alle cellen van jouw immuunsysteem?

Hoe zwaar wegen alle cellen van jouw immuunsysteem?

immuunsysteem afweersysteem

Hoe is biologie in het nieuws geweest? Dit keer: als je alle cellen van je immuunsysteem weegt, kom je uit op ongeveer 1,2 kilogram. Dat zeggen onderzoekers van het Weizmann Institute of Science. Dat is ongeveer net zo zwaar als een ananas. Het menselijk afweersysteem bestaat uit 1,8 biljoen cellen. 

De nieuwssite Nu.nl schreef er een artikel over: ‘Lichaamscellen die je beschermen tegen ziekten, wegen zoveel als een ananas’. Lees dit nieuwsbericht, bekijk de video’s en beantwoord de vragen.

Vragen

  1. Noem vijf woorden die in je opkomen bij het woord immuunsysteem. 
  1. Hoeveel weegt het totale immuunsysteem van een volwassen man volgens het onderzoek van het Weizmann Institute of Science? 
  1. Waar in het lichaam bevinden zich de meeste cellen die ziektes aanpakken, volgens de onderzoekers? 
  1. Welke delen van het lichaam bevatten lymfeklieren? 
  1. Waar in het lichaam zit het beenmerg en wat is de rol ervan? 
  1. Wat is de rol van macrofagen in het immuunsysteem? 
  1. Wat is de rol van neutrofielen het immuunsysteem? 
  1. Wat is een auto-immuunziekte? 
  1. Wanneer een virus of bacterie je lichaam binnendringt, gaat je afweersysteem aan het werk om de ‘indringer’ aan te pakken. Teken schematisch een bacteriecel en benoem de belangrijkste kenmerken van deze cel. 
  1. Het artikel neemt de ananas als nieuwe gewichtseenheid. Hoeveel ananassen weegt de man van 73 kilo waar het artikel over gaat? 

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere In het nieuws Biologie

De mens en de marathon

In april vindt de beroemde marathon van Rotterdam plaats: duizenden mensen proberen 42,2 km hard te lopen. In de oertijd renden mensen ook lange afstanden, maar dan achter mogelijke prooidieren aan. Die dieren renden veel sneller, maar raakten oververhit doordat ze niet goed konden zweten. De jagende mensen konden hun lichaamstemperatuur wel goed op peil […]

Bekijk

Minder libellen als gevolg van klimaatverandering

Het aantal libellen in Nederland is sinds 2008 met 28% afgenomen. Dit past bij het beeld dat de biodiversiteit onder druk staat als gevolg van de klimaatverandering. Vooral libellensoorten die van kou houden, verdwijnen snel. Belangrijke oorzaken zijn warme zomers, droogte en een slechte kwaliteit van het water. Warmteminnende libellen doen het juist beter. Lees […]

Bekijk

Het is weer tijd voor hooikoorts

Hooikoorts: je hebt er misschien zelf last van, of mensen in je directe omgeving lopen te niezen en te snotteren. Vooral licht stuifmeel dat via de wind wordt verspreid, zorgt hiervoor. Planten met zulk stuifmeel verspreiden dat vooral in de lente en daardoor komt in dat jaargetijde hooikoorts veel voor. Bekijk de video ‘Wat is hooikoorts?’. Maak […]

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.