Home » Materiaal 12+ » Holocaustkennis jongeren

Holocaustkennis jongeren

Vorige week stonden we op 4 en 5 mei stil bij de gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog. Uit onderzoek blijkt echter dat het slecht gesteld is met de kennis van jongeren over de Tweede Wereldoorlog. Een deel van de jongeren twijfelt zelfs of de Holocaust wel heeft plaatsgevonden.

Vragen vooraf

  1. Heb jij op 4 en/of 5 mei stilgestaan bij de Tweede Wereldoorlog? Zo ja, hoe?
  2. Wat weet jij over de Holocaust? Zoek zo nodig informatie op.

Bekijk de video

Zorgen om Holocaustkennis jongeren: ‘Ik heb echt geen idee wat dat is’ – YouTube

Vragen bij de video

  1. In de eerste minuten van de video wordt aan jongeren gevraagd wat zij van de Tweede Wereldoorlog weten. Verbaas jij je over de antwoorden? Waarom wel/niet?
  2. Een aantal jongeren uit de video vindt het vak geschiedenis niet van toegevoegde waarde. Vind jij het vak belangrijk? Onderbouw jouw antwoord met een argument.
  3. Geschiedenisdocent Hendrik Atze van Doezum vindt het belangrijk dat leerlingen plekken bezoeken die met de Holocaust te maken hebben. Welk argument geeft hij daarvoor.
  4. Welke drie redenen geeft Hendrik Atze van Doezum voor de gebrekkige kennis van jongeren over de Tweede Wereldoorlog?
  5. Zou jij met school Kamp Westerbork of het Anne Frank Huis willen bezoeken? Waarom wel/niet?

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Aan de slag

Optie 1

Geschiedenisdocent Hendrik Atze van Doezum vindt het belangrijk om plekken als het Anne Frank Huis en Kamp Westerbork te bezoeken. Stel, jij gaat met jouw klas een van deze twee plekken bezoeken. Maak in tweetallen een les waarmee je de klas op een interactieve manier voorbereidt op dit bezoek. Je mag zelf kiezen welke plek jullie bezoeken. Haal eventueel inspiratie uit de volgende video’s:

Tiener vol verbazing in Achterhuis: ‘Wat is dit?!’ – YouTube

Kamp Westerbork maakt indruk op scholieren: ‘Hoe heeft dit kunnen gebeuren?!’ – YouTube

Optie 2

Elk jaar houdt een jongere tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei een voordracht op de Dam. De voordracht van dit jaar vind je hier. Lees de voordracht van Loewana Weiss en omschrijf in maximaal 25 woorden waar deze over gaat.

Schrijf nu een eigen voordracht over jouw gedachtes en gevoelens bij de Tweede Wereldoorlog. Gebruik maximaal 250 woorden.

Andere Lesopener Nederlands

Kinderen in klaslokaal

Lofzang op de havo

Jongeren die naar de middelbare school gaan, kunnen in Nederland kiezen tussen vmbo, havo en vwo. Over de havo zijn zorgen, maar schoolbestuurder Wiko Veenvliet ziet veel kansen en mogelijkheden.

Bekijk
Auto zakt in gat in de weg

Zinkgaten

Overal op de wereld komen ze voor: zinkgaten. Ook in de Nederland ontstaat soms een gat dat zo groot is, dat een auto erin kan verdwijnen. Hoe ontstaan zinkgaten en waarom komen zinkgaten steeds vaker voor?

Bekijk
Kind loopt boek in

Btw op boeken naar 21%

In het Hoofdlijnenakkoord 2024, de plannen van het nieuwe kabinet, is opgenomen dat de btw op boeken van 9% naar 21% gaat. Binnen de kortste keren stond de boekenwereld op z’n kop.

Bekijk

Waarom Nederlands zo moeilijk is

Van de Nederlandse taal wordt vaak gezegd dat die moeilijk te leren is. Taalwetenschapper Sterre Leufkens vergeleek het Nederlands met verschillende talen en kwam erachter dat het Nederlands bijzonder veel regels heeft zonder duidelijk nut.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.