Home » Materiaal 12+ » Is de oorlog in Oekraïne een keerpunt?

Is de oorlog in Oekraïne een keerpunt?

Poetin heeft Europa wakker geschud. Meer geld naar defensie en van het Russische gas af. Is het genoeg?

 

Bondskanselier Olaf Scholz heeft op zondagochtend 27 februari de Bondsdag – de Duitse Tweede Kamer – toegesproken. De opvolger van Angela Merkel sprak een half uur over de crisis in Oekraïne. In een emotionele toespraak kondigt hij aan te breken met het Duitse buitenlandbeleid van zoveel mogelijk praten en handeldrijven. Duitsland investeert 100 miljard euro in defensie. Ook gaat het land voortaan twee procent van wat het jaarlijks verdient uitgeven aan het leger. Er geapplaudisseerd door de parlementsleden.

Goeie kant van de geschiedenis

Wat Duitsland hier doet is honderdtachtig graden draaien. Het is oorlog in het oosten van Europa, en dat vraagt om een reactie. Dit keer staat Duitsland aan de juiste kant van de geschiedenis merkt Scholz in zijn toespraak op. Ook wordt er een gaspijpleiding tussen Rusland en Duitsland niet in gebruik genomen. Landen van de NAVO sturen soldaten en wapens naar Oostelijke lidstaten om Rusland af te schrikken. Er worden veel wapens, munitie en andere goederen naar Oekraïne gestuurd. De Europese Unie gaat dat ook doen. Dat is nog nooit eerder gedaan. De toespraak van Scholz komt vijf dagen na de inval van Rusland in Oekraïne.  In de dagen die volgde kwamen er harde economische strafmaatregelen uit het Westen. En de landen waren eensgezind en verenigd. Dat had Rusland misschien niet verwacht zeggen de experts. Zoveel eenheid was al lang niet in de EU zichtbaar geweest.

Vluchtelingenstroom

Inmiddels is er een grote stroom vluchtelingen naar Europa ontstaan. De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties spreekt van de grootste vluchtelingencrisis in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog. Honderdduizenden Oekraïners staken de afgelopen dagen en weken de grenzen over naar Polen en Hongarije. De Oekraïners hoeven geen asiel aan te vragen omdat ze al zonder visum mogen reizen in de hele EU.  Dat komt door een verdrag tussen de EU en Oekraïne.

Hoe nu verder?

Westerse landen proberen zoveel mogelijk te doen om de vluchtelingen te helpen. Westerse bedrijven sluiten stuk voor stuk hun dienstverlening in Rusland. Daarmee gaat de gewone Rus de Westerse strafmaatregelen merken. Er gaan inmiddels in tientallen steden in Rusland mensen de straat op om te protesteren. Er worden duizenden burgers gearresteerd vanwege die protesten. De vrije media zijn aan banden gelegd. Afgelopen week is er een wet aangenomen die het gevaarlijk maakt voor journalisten om hun werk te doen. Wat kan het westen volgens jou nog meer doen?

Downloads:

Oekraine werkblad havo

Oekraine werkblad vwo

Bronnen:

Bron 1: Europees Parlement wil dat Oekraïne kandidaatstatus krijgt

Bron 2: Opvang vluchtelingen in veiligheidsregio’s

Bron 3: Hebben we meer over voor Oekraïense vluchtelingen? ‘Dubbele standaard’

Aan de slag met Maatschappijleer

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.