Home » Materiaal 12+ » Kersthits

Kersthits

Ieder jaar doen artiesten hun best om een kersthit te scoren. Toch zijn het vooral oudere kerstliedjes die écht populair zijn. Hoe komt dat en wat is de magie van een megakersthit?

Vragen vooraf

  1. Kijk jij uit naar kerst? Waarom wel/niet?
  2. Wat is jouw favoriete kerstliedje?

Bekijk de video


Hoe je stinkend rijk wordt van een kerstliedje ??? | Uitgezocht #47 – YouTube

Vragen bij de video

  1. Wat komt er in jou op als je aan kerstmuziek denkt? Maak een mindmap.
  2. Welke drie elementen maken een liedje ‘kerstig’?
  3. Noem twee feitjes over de geschiedenis van het kerstliedje.
  4. Wat zijn de vaste ingrediënten van de grootste kersthits? Noem er vijf.
  5. Het meest beluisterde kerstliedje is ‘All I Want For Christmas Is You’ van Mariah Carey. Welke vaste ingrediënten van een kersthit herken jij in dit nummer?
  6. Waarom is het voor artiesten zo aantrekkelijk om een kersthit te scoren?

Aan de slag

Optie 1

Kies een kerstliedje dat dit jaar is uitgebracht door een bekende artiest. Heeft dit nummer de potentie om uit te groeien tot een kersthit? Schrijf een korte recensie (gebruik ongeveer honderdvijftig woorden) over het nummer waarin je deze vraag beantwoordt en maak daarbij gebruik van jouw kennis over kersthitingrediënten. Klik hier voor meer informatie over het schrijven van een recensie.

Optie 2

Schrijf een songtekst voor een nieuw Nederlandstalig kerstliedje. Zorg dat de tekst van het refrein makkelijk te onthouden en mee te zingen is. Bedenk ook een passende titel en verwerk het woord Kerstmis erin. Klik hier voor meer informatie over het schrijven van een songtekst.

Antwoorden

WK51_Kersthits_antwoorden

Andere Lesopener Nederlands

Een gedicht op de muur van een gebouw

Poëzieweek

Van 30 januari tot en met 5 februari 2025 is het Poëzieweek. De hele week zijn er activiteiten rondom poëzie. Het thema van de Poëzieweek is ‘lijfelijkheid’. Poëzie ervaar je namelijk met je hele lijf, met al je zintuigen.

Bekijk
De helm van Cotofenesti

(On)herkenbaar in beeld

Onlangs vond in het Drents Museum in Assen een kunstroof plaats waarbij vier Roemeense topstukken werden gestolen. Twee verdachten werden door de politie herkenbaar in beeld gebracht. Wat doe je als nieuwsmedium met de privacy van verdachten?

Bekijk
Groep jongeren speelt toneel

Theatervoorstellingen op school

Sinds de coronapandemie is het voor theatermakers steeds moeilijker geworden om op scholen voorstellingen te maken over maatschappelijke onderwerpen. Ze krijgen er minder ruimte voor en worden regelmatig geconfronteerd met ongewenst gedrag.

Bekijk
Boek hedendaags Nederlands

Een kwarteeuw aan taal

De eerste 25 jaar van deze eeuw zitten erop. Genootschap Onze Taal maakte de balans op en ontdekte dat niet alleen de taal veranderd is, maar ook de manier waarop we ernaar kijken.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.