Home » Materiaal 12+ » Krijgsgevangenen in Oekraïne
Schooltype
Niveau

Krijgsgevangenen in Oekraïne

De oorlog in Oekraïne houdt aan en in het nieuws domineren beelden van deze oorlog. Inmiddels wordt duidelijk dat Rusland dienstplichtigen inzet. Dit blijkt ook uit beeldmateriaal dat Oekraïne verspreidt. Daarop zijn Russische krijgsgevangenen te zien. Beide zaken zorgen voor opschudding.

 

 Vragen vooraf

  1. Heb jij beelden gezien van Russische krijgsgevangenen?
  2. Wat zijn krijgsgevangenen? Je mag het antwoord opzoeken.

 

Bekijk de video

Eenvandaag – Onrust over Russische krijgsgevangenen

 

Vragen bij de video

  1. Waarom zijn de Russische cijfers van militaire slachtoffers niet bijgewerkt?
  2. Wat zijn dienstplichtigen precies?
  3. Dienstplichtigen mogen volgens de Russische wet niet naar buitenlandse gevechtssituaties uitgezonden worden. Waarom is het twijfelachtig of deze wet daadwerkelijk uitgevoerd wordt?
  4. Beeldmateriaal van krijgsgevangenen mag volgens het Humanitair Oorlogsrecht niet vertoond worden. Waarom is dat zo, denk je?
  5. Waarom neemt de steun voor de dienstplicht in Rusland mogelijk af? Noem drie mogelijke verklaringen.

 

Aan de slag

 Optie 1

Bekijk deze video over oorlogsregels. Welke oorlogsregels vind jij het belangrijkst? Maak een top 5. Schrijf daarna een tekst van 100 – 300 woorden. Daarin leg je uit waarom je deze keuze hebt gemaakt.

Bespreek jullie ideeën vervolgens in de klas. Zijn er grote verschillen in jullie keuzes?

 

Optie 2

Lees eerst deze informatie en deze informatie.

Werk daarna samen met een medestudent. Schrijf in het midden van een A4 dit standpunt: Het is goed dat Nederland een dienstplicht heeft voor mannen en vrouwen tussen de 17 en 45 jaar.

Noteer links op het blad zoveel mogelijk argumenten voor het standpunt. Noteer rechts zoveel mogelijk argumenten tegen het standpunt. Let op: je mag extra bronnen raadplegen.

Bereid tot slot samen een speech (2 – 4 minuten) voor. Daarin geven jullie je mening over de dienstplicht in Nederland. Zijn jullie voor of tegen? Welke argumenten laat je horen? Onderbouw je argumenten met mooie voorbeelden of situaties uit je eigen leven. Maak er een originele, creatieve en overtuigende voordracht van.

WK11_Krijgsgevangenen in Oekraine_antwoorden

Andere Lesopener Nederlands

Een gedicht op de muur van een gebouw

Poëzieweek

Van 30 januari tot en met 5 februari 2025 is het Poëzieweek. De hele week zijn er activiteiten rondom poëzie. Het thema van de Poëzieweek is ‘lijfelijkheid’. Poëzie ervaar je namelijk met je hele lijf, met al je zintuigen.

Bekijk
De helm van Cotofenesti

(On)herkenbaar in beeld

Onlangs vond in het Drents Museum in Assen een kunstroof plaats waarbij vier Roemeense topstukken werden gestolen. Twee verdachten werden door de politie herkenbaar in beeld gebracht. Wat doe je als nieuwsmedium met de privacy van verdachten?

Bekijk
Groep jongeren speelt toneel

Theatervoorstellingen op school

Sinds de coronapandemie is het voor theatermakers steeds moeilijker geworden om op scholen voorstellingen te maken over maatschappelijke onderwerpen. Ze krijgen er minder ruimte voor en worden regelmatig geconfronteerd met ongewenst gedrag.

Bekijk
Boek hedendaags Nederlands

Een kwarteeuw aan taal

De eerste 25 jaar van deze eeuw zitten erop. Genootschap Onze Taal maakte de balans op en ontdekte dat niet alleen de taal veranderd is, maar ook de manier waarop we ernaar kijken.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.