Home » Materiaal 12+ » Kunnen media een cultuur veranderen?

Kunnen media een cultuur veranderen?

‘RTL kiest voor de Schoorsteen Piet. Deze Piet is vanaf nu de enige Piet die in de RTL programma’s te zien is. Dit besluit is genomen door de directie van RTL na de vele gesprekken die zijn gevoerd met zowel voor- als tegenstanders van Zwarte Piet’, laat RTL weten. ‘Schoorsteen Piet, die wij vanaf nu gewoon Piet noemen, heeft zwarte vegen op zijn gezicht, omdat hij door de schoorsteen komt. De meesten van ons zijn opgegroeid met het idee dat Piet door de schoorsteen komt. Aan dat verhaal houden wij vast, wij passen alleen zijn uiterlijk aan. Ooit hebben we afscheid genomen van de roe en we stoppen ook geen kinderen meer in de zak naar Spanje, omdat het niet meer paste in ons tijdsbeeld. In onze visie past Zwarte Piet ook niet meer in het huidige tijdsbeeld en daarom kiezen we voor Schoorsteen Piet’, aldus de omroep.

Verandering

Het Parool noemt de beslissing van RTL een ‘dapper besluit’, maar voegt er aan toe dat aangenomen mag worden dat ‘de commerciële zender de koerswijziging vooraf ook heeft besproken met de adverteerders om eventuele financiële consequenties in kaart te brengen’. De Volkskrant merkt op dat RTL vorig jaar nog niets aan het uiterlijk van Piet wilde veranderen. ‘Via RTL Telekids zendt RTL al jaren de Club van Sinterklaas uit. De Pieten in deze kinderserie werden “neergezet als kinderhelden en houden daarom hun eigen uiterlijk”, was de verklaring toen’, aldus de Volkskrant. Er is al geruime tijd kritiek op het uiterlijk van Zwarte Piet. ‘Een veranderende samenstelling van de bevolking brengt met zich mee dat sommige delen van een cultuur langzaam beginnen te veranderen’, zegt schrijver Robert Vuijsje in het blad Maatschappij & Politiek.

Traditie

In een interview met dagblad Trouw zegt VNL-lijstrekker Jan Roos geen discussie aan te gaan over Zwarte Piet. ‘Die is zwart en hij heet Piet. We hebben het toch ook niet over het aantal geitjes in Roodkapje? Het is gewoon een kindersprookje. Die discussie wordt gevoerd door een groep radicalen die denkt dat jij en ik verantwoordelijk zijn voor slavernij. Nou, zij hebben nog nooit katoen moeten plukken van mij’, concludeert Roos. Ook andere tegenstanders van de traditionele Zwarte Piet lieten van zich horen. ‘Het boze deel van de tegenstanders deed nog maar eens wat doodsbedreigingen en scheldmails op de post. Ook dat laatste kan zo langzamerhand wel een bijzondere Hollandse traditie worden genoemd’, schrijft Het Parool.

Aan de slag met Maatschappijleer

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.