Gezichtsherkenningssoftware wordt in Oekraïne gebruikt om spionnen te ontmaskeren en om slachtoffers te identificeren. Waar ligt volgens jou de grens?
Clearview AI is een Amerikaans technologiebedrijf dat zich gespecialiseerd heeft in gezichtsherkenning. Met de komst van sociale media delen veel mensen foto’s van elkaar. Profielen op populaire sociale media als Facebook en Instagram zijn vaak onbeschermd. Ze zijn dus voor iedereen openbaar te bezoeken. Clearview AI heeft software gebouwd die foto’s van sociale media verzameld in een database. Op basis van die database kan dan de identiteit worden vastgesteld. Deze database bestaat uit meer dan twintig miljard afbeeldingen. De oprichter van het bedrijf – Hoan Ton-That – claimt dat de software van het bedrijf met 99 procent nauwkeurigheid een identiteit van iemand kan vaststellen. De manier waarop het programma te werk gaat is omstreden. Apple heeft de app verwijderd uit de appstore en onlangs kreeg het bedrijf een miljoenenboete van de Italiaanse privacywaakhond. De handelingswijze van het bedrijf zou namelijk in strijd zijn met Europese privacyregels.
Oekraïne
Het Russische leger heeft zich uit grote delen van het noorden van Oekraïne teruggetrokken. De Oekraïense overheid gaat nu de slachtoffers van de oorlog identificeren. Als slachtoffers geen identiteitskaart bij zich droegen dan kan dat een moeilijke klus zijn. De baas van Clearview AI heeft zijn programma aangeboden aan de Oekraïense autoriteiten nadat hij zag dat de Russische overheid claimde dat de gevangengenomen Russische militairen acteurs zouden zijn. Oekraïne heeft van dat aanbod gebruik gemaakt.
Spionnen
De grote database van het bedrijf maakt het identificeren van slachtoffers makkelijker. Russische spionnen worden er ook mee opgespoord. De Oekraïense overheid gebruikte de software van Clearview AI tot nu toe meer dan duizend keer hiervoor. Dat stond in de The Washington Post afgelopen zondag. Ook wordt de software gebruikt om gedode en gevangengenomen Russische militairen te identificeren. De nabestaanden in Rusland worden dan door de Oekraïense overheid ingelicht. Dat gebeurde tot nu toe 582 keer.
Criminaliteit
De gezichtsherkenningssoftware heeft niet veel nodig om een analyse te maken. Als iemand achterin een foto staat dan kan dat al voldoende zijn. Het is daarmee een programma dat ook erg geschikt is voor het bestrijden van criminaliteit. Daar is natuurlijk wel een risico mee gemoeid. Want hoewel de topman van het bedrijf een nauwkeurigheid van bijna 100 procent claimt, blijft er ruimte voor fouten. Moeten we de bestrijding van criminaliteit aan kunstmatige intelligentie overlaten of moeten we het houden bij het herkennen van slachtoffers bijvoorbeeld? Waar ligt de grens volgens jou?
Downloads:
Bronnen:
Bron 1: Oekraïne gebruikt gezichtsherkenning om gesneuvelden en spionnen te herkennen
Bron 2: Ook in Nederland gezichtsherkenning met omstreden programma Clearview
Bron 3: Betekenen oorlog en misdaad het einde van privacy in Europa?