Home » Materiaal 12+ » Landelijk of lokaal?

Landelijk of lokaal?

‘Welke visie heeft de landelijke politiek op Amsterdam? Op 21 maart stemmen Amsterdammers over hun nieuwe gemeentebestuur, maar de toekomst van Amsterdam wordt ook bepaald door landelijk beleid’, lieten de organisatoren van het debat vooraf weten. ‘Hoe moet Schiphol verder ontwikkelen? Moet Amsterdam meer middelen krijgen voor regulatie van de woningmarkt?’ Zeven partijen namen aan het debat deel: CDA, D66, GroenLinks, SP, Forum voor Democratie, PvdA en Denk. ‘Meer dan de helft van het electoraat was hier niet vertegenwoordigd. PVV en VVD – Rutte is in het buitenland, Dijkhoff viert carnaval –  lieten het afweten. Ook lokale partijen – bijna dertig procent van de stemmen bij de vorige raadsverkiezingen – waren er niet bij’, merkt de Volkskrant op.

Blamage

‘Wat van start ging als een debat met een lokale insteek – een kans voor landelijke politici zich uit te spreken over Amsterdamse onderwerpen – ontaardde al snel in gebekvecht over landelijke thema’s en controversiële uitspraken van Baudet en zijn partijgenoten. Van wel of niet méér Schiphol naar het ontkennen van klimaatverandering en van integratie in Amsterdam naar de vraag of het Forum voor Democratie zich op racisme verlaat’, vat NRC Handelsblad het debat samen. ‘De gemoederen liepen hoog op tijdens het debat, waarin onder anderen Pechtold en PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher van de gelegenheid gebruik maakten Baudet aan te vallen op de ophef over een uitspraak van de nummer twee op de lijst van FvD in Amsterdam’, schrijft het AD. CDA-leider Sybrand Buma vond dit deel van het debat een blamage voor de Nederlandse politiek. ‘En hoe wij als democraten met elkaar omgaan’, zo citeert de Telegraaf de CDA-leider. ‘Een democratie is meningsverschillen hebben, maar wel met respect.’

Lokaal

‘Zeg landelijke politici, kunt u de gemeenteraadsverkiezingen aan de lokale politici overlaten? Dank’, twitterde journalist Teun van de Keuken. Het Parool schrijft dat landelijke partijen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen vooral elkaar in de gaten houden. ‘Het is niet logisch deze verkiezing te zien als de eerste afrekening van dit kabinet. Maar partijen interpreteren de uitslag wel landelijk, terwijl daar nog geen zinnig woord over te zeggen is’, zegt Marianne Bank van onderzoeksbureau Ipsos in het Parool. Ze wijst op de fors lagere opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen, het feit dat niet alle partijen in alle gemeenten deelnemen, bijna dertig procent van de deelnemende partijen lokale partijen zijn en er in de gemeenten meer lokale thema’s spelen, zoals de drukte en de overspannen woningmarkt.

Aan de slag met Maatschappijleer

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.