Vorige week was De Week van de Lentekriebels. Dit is een nationale projectweek voor basisschoolleerlingen over weerbaarheid, relaties en seksualiteit. Hoewel dit programma niet nieuw is, was er dit jaar ineens veel ophef over de inhoud ervan.
Vragen vooraf
- Heb jij iets meegekregen van de ophef rond De Week van de Lentekriebels? Zo ja, wat?
- Heb jij op de basisschool seksuele voorlichting gehad?
Bekijk de video
Seksuele voorlichting bij kinderen: hoe jong begin je? – YouTube
Vragen bij de video
- Hoeveel scholen in Nederland doen mee aan De Week van de Lentekriebels?
- De eerste drie ouders die aan het woord komen, lijken antwoord te geven op verschillende vragen. Vul per ouder in op welke vraag hij/zij waarschijnlijk antwoord geeft.
Moeder | |
Vader 1 | |
Vader 2 |
- Hoe verklaart Elsbeth Reitzema van kenniscentrum Rutgers dat er dit jaar meer ophef is over De Week van de Lentekriebels?
- Waar zijn de bezorgde ouders bang voor?
- Elsbeth Reitzema weerlegt de zorgen van ouders op twee verschillende manieren. Welke?
Antwoorden bekijken
Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.
Aan de slag
Optie 1
Er is dit jaar veel nepnieuws verspreid over De Week van de Lentekriebels. Zoek online naar een betrouwbare bron waarin beschreven wordt welke onjuiste berichten er over deze projectweek verschenen zijn. Lees dit artikel goed.
Schrijf nu een korte overtuigende tekst (200 woorden) over het schadelijke effect van nepnieuws. Bedenk vooraf een standpunt en een argument. Gebruik De Week van de Lentekriebels als voorbeeld.
Optie 2
De Week van de Lentekriebels gaat over weerbaarheid, relaties en seksualiteit. In groep 3 en 4 gaat het dan onder andere over verliefdheid.
Maak in tweetallen een poster voor het klaslokaal van groep 3 en 4. Met de poster informeren jullie zes- en zevenjarigen over verliefdheid. Gebruik passende tekstjes en plaatjes en zorg dat jullie poster aansprekend is voor de doelgroep.