Home » Materiaal 12+ » Mag de politie discrimineren?

Mag de politie discrimineren?

“Net staande gehouden door de politie in Zwolle. Niet door een verkeersovertreding maar, omdat mijn nieuwe auto niet matcht met mijn profiel, lees; verdacht dat een man met mijn kleur in zo’n auto rijdt. De dienstdoende agent, (vriendelijke vent daar niet van) gaf toe dat hij bevoordeeld was, en er rekening mee hield dat het drugmoney kon zijn. Dit is helaas de zoveelste keer dat dit mij overkomt”, liet Typhoon via Instagram weten. Er werd volop gereageerd op het bericht van Typhoon. “Als de afgelopen weken één ding laten zien is het dat racisme diep in onze samenleving zit”, schreef Tweede Kamerlid Jesse Klaver (GroenLinks) op zijn Facebookpagina. “Wat me misschien wel het meest raakt aan het bericht van Typhoon is dat hij zegt: de eerste stap naar verandering is benoemen. Hij heeft gelijk. Geen incident zou stilzwijgend voorbij moeten gaan. Racisme en discriminatie horen niet bij Nederland!”

Politie

In een verklaring blikt de politie terug op het incident. ‘Wij mogen niet selecteren op uiterlijk of afkomst en daarom vonden wij het belangrijk om deze kwestie direct op te helderen. De betrokken agenten waren zich zeer bewust van hun inschattingsfout en gaven dit ook direct ruiterlijk toe. Nu gaat het erom dat we ervan leren en dat gaan wij zeker doen. Typhoon kan rekenen op onze excuses’, aldus de politie. Het komt vaker voor dat agenten gebruik maken van etnische profilering waarbij de etnische achtergrond of huidskleur van iemand bepalend is of hij of zij wordt staande gehouden. Volgens minister Van der Steur gebeurt dit vaak onbewust en soms bewust, maar het is verboden.

Audi

De vraag waarom agenten etnisch profileren is volgens NRC Handelsblad niet eenvoudig te beantwoorden. “Enerzijds zijn er signalen dat bewuste discriminatie toeneemt. Anderzijds is er ook sprake van onbewuste discriminatie. Daarbij handelen politiemensen in noodsituaties, vanuit onbewuste stereotypes. Bijvoorbeeld doordat ze zelf negatieve ervaringen met migranten hadden.” In de Volkskrant noemt Pieter Beljon van de Politieacademie de scheidslijn tussen een etnisch en risicoprofiel dun. “Neem het voorbeeld van de ‘Audi-bende’. Onlangs werd bekend dat een reeks plofkraken is uitgevoerd door een groep Marokkaanse jongens in snelle Audi’s. Stel, je ziet als surveillerende agent twee Audi’s rijden: een met een Marokkaanse jongen erin en een met daarin een man van middelbare leeftijd in pak. Wie houd je aan? Dat lijkt me duidelijk. Dit is dan zowel een etnisch als een risicoprofiel.”

Aan de slag met Maatschappijleer

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.