Mensen met een nieuwe nier hadden in het begin van de coronapandemie een zes keer zo grote kans om in het ziekenhuis aan COVID-19 te overlijden als niet-nierpatiënten. Ook de kans op heropname was zes keer groter. Dat blijkt uit een onderzoek waaraan elf Nederlandse ziekenhuizen meededen.
Artsen hadden al de indruk dat niertransplantatiepatiënten een veel hoger risico op een ernstige corona-afloop liepen, maar nu toont onderzoek dat ook aan, zegt internist-nefroloog Liffert Vogt tegen NU.nl.
Opdracht
Lees het volledige artikel op nu.nl en beantwoord daarna de vragen.
Vragen
- De functie van de nieren is het zuiveren van het bloed. Welke twee onderdelen van de nieren vormen de urine?
- Welk onderdeel van de nier verzameld de gevormde urine?
- De gevormde urine moet door twee soorten buizen stormen om het lichaam te kunnen verlaten: de urinebuis en de urineleider. Wat is het verschil tussen deze twee buizen?
- In het artikel wordt over twee verschillende kansen geschreven: ‘zes keer zo grote kans’ en ‘twee tot drie keer zo grote kans’. Welke patiënten hadden een zes keer zo grote kans om te overlijden en welke patiënten twee tot drie keer?
- Waarom krijgen niertransplantatiepatiënten afweeronderdrukkende medicijnen?
- Waarom zijn patiënten met een nieuwe nier veel vatbaarder voor infecties, zoals corona?
- Uit onderzoek blijkt dat slecht 50 procent van de niertransplantatiepatiënten antistoffen aanmaakt na het krijgen van een coronavaccin. Welke bloedcel in ons lichaam maakt antistoffen aan?
- Een vaccinatie tegen corona is een vorm van kunstmatige immuniteit. Is het actieve immunisatie of passieve immunisatie?
Links
- Artikel in Scientific Reports
- Informatie over nierdialyse van de Nierstichting
- Filmpje van de nierstichting over hemodialyse:
Antwoorden bekijken
Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.