Home » Materiaal 12+ » Mondkapjes op middelbare scholen

Mondkapjes op middelbare scholen

Middelbare scholieren en hun docenten wordt dringend geadviseerd om op school een mondkapje te dragen in de gangen en tijdens pauzes. Dit kondigde de minister van Onderwijs, Arie Slob, vrijdag aan. Pas als de medezeggenschapsraad ermee instemt, mag een school het dragen van een mondkapje verplichten.

Vragen vooraf

  1. Hoe ervaar jij het om op jouw middelbare school te zijn nu het coronavirus opleeft?
  2. Wat vind jij van het dringende advies om op middelbare scholen mondkapjes te dragen?

Bekijk de video

Bekijk deze video: gefrustreerde docent over corona op middelbare scholen

Vragen bij de video

  1. De kinderarts/epidemioloog is blij met de invoering van mondkapjes op middelbare scholen, maar ze plaatst ook een kritische opmerking. Welke?
  2. Waarom wordt de anderhalvemetermaatregel niet toegepast op middelbare scholen?
  3. De docent heeft het over de ‘labbekakkerige’ houding van de minister. Wat bedoelt hij daar precies mee?
  4. Wat wil de docent bereiken met zijn artikel?
  5. Waarom moet het dragen van een mondkapje volgens de docent geen advies zijn, maar een verplichting? Ben je het met hem eens?

Aan de slag

Optie 1

Schrijf een ingezonden brief van ongeveer tweehonderd woorden. Laat in de brief jouw geluid horen over het coronabeleid op middelbare scholen. Neem een standpunt in en geef argumenten. Bedenk ook een tegenargument en een weerlegging. Stuur de ingezonden brief naar een regionale of landelijke krant.

Optie 2

Ontwerp een poster waarmee jij de leerlingen op jouw school wijst op het dringende advies om mondkapjes te dragen op school. Zorg voor een pakkende tekst en maak daarbij gebruik van beeldspraak. Probeer met de opmaak direct de aandacht van de lezer te pakken.

Antwoorden

WK41_Mondkapjes op scholen_antwoorden

(Bron afbeelding: Shutterstock/Syda Productions)

Andere Lesopener Nederlands

Een gedicht op de muur van een gebouw

Poëzieweek

Van 30 januari tot en met 5 februari 2025 is het Poëzieweek. De hele week zijn er activiteiten rondom poëzie. Het thema van de Poëzieweek is ‘lijfelijkheid’. Poëzie ervaar je namelijk met je hele lijf, met al je zintuigen.

Bekijk
De helm van Cotofenesti

(On)herkenbaar in beeld

Onlangs vond in het Drents Museum in Assen een kunstroof plaats waarbij vier Roemeense topstukken werden gestolen. Twee verdachten werden door de politie herkenbaar in beeld gebracht. Wat doe je als nieuwsmedium met de privacy van verdachten?

Bekijk
Groep jongeren speelt toneel

Theatervoorstellingen op school

Sinds de coronapandemie is het voor theatermakers steeds moeilijker geworden om op scholen voorstellingen te maken over maatschappelijke onderwerpen. Ze krijgen er minder ruimte voor en worden regelmatig geconfronteerd met ongewenst gedrag.

Bekijk
Boek hedendaags Nederlands

Een kwarteeuw aan taal

De eerste 25 jaar van deze eeuw zitten erop. Genootschap Onze Taal maakte de balans op en ontdekte dat niet alleen de taal veranderd is, maar ook de manier waarop we ernaar kijken.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.