Home » Materiaal 12+ » Mondkapjes op middelbare scholen

Mondkapjes op middelbare scholen

Middelbare scholieren en hun docenten wordt dringend geadviseerd om op school een mondkapje te dragen in de gangen en tijdens pauzes. Dit kondigde de minister van Onderwijs, Arie Slob, vrijdag aan. Pas als de medezeggenschapsraad ermee instemt, mag een school het dragen van een mondkapje verplichten.

Vragen vooraf

  1. Hoe ervaar jij het om op jouw middelbare school te zijn nu het coronavirus opleeft?
  2. Wat vind jij van het dringende advies om op middelbare scholen mondkapjes te dragen?

Bekijk de video

Bekijk deze video: gefrustreerde docent over corona op middelbare scholen

Vragen bij de video

  1. De kinderarts/epidemioloog is blij met de invoering van mondkapjes op middelbare scholen, maar ze plaatst ook een kritische opmerking. Welke?
  2. Waarom wordt de anderhalvemetermaatregel niet toegepast op middelbare scholen?
  3. De docent heeft het over de ‘labbekakkerige’ houding van de minister. Wat bedoelt hij daar precies mee?
  4. Wat wil de docent bereiken met zijn artikel?
  5. Waarom moet het dragen van een mondkapje volgens de docent geen advies zijn, maar een verplichting? Ben je het met hem eens?

Aan de slag

Optie 1

Schrijf een ingezonden brief van ongeveer tweehonderd woorden. Laat in de brief jouw geluid horen over het coronabeleid op middelbare scholen. Neem een standpunt in en geef argumenten. Bedenk ook een tegenargument en een weerlegging. Stuur de ingezonden brief naar een regionale of landelijke krant.

Optie 2

Ontwerp een poster waarmee jij de leerlingen op jouw school wijst op het dringende advies om mondkapjes te dragen op school. Zorg voor een pakkende tekst en maak daarbij gebruik van beeldspraak. Probeer met de opmaak direct de aandacht van de lezer te pakken.

Antwoorden

WK41_Mondkapjes op scholen_antwoorden

(Bron afbeelding: Shutterstock/Syda Productions)

Andere Lesopener Nederlands

Kinderen in klaslokaal

Lofzang op de havo

Jongeren die naar de middelbare school gaan, kunnen in Nederland kiezen tussen vmbo, havo en vwo. Over de havo zijn zorgen, maar schoolbestuurder Wiko Veenvliet ziet veel kansen en mogelijkheden.

Bekijk
Auto zakt in gat in de weg

Zinkgaten

Overal op de wereld komen ze voor: zinkgaten. Ook in de Nederland ontstaat soms een gat dat zo groot is, dat een auto erin kan verdwijnen. Hoe ontstaan zinkgaten en waarom komen zinkgaten steeds vaker voor?

Bekijk
Kind loopt boek in

Btw op boeken naar 21%

In het Hoofdlijnenakkoord 2024, de plannen van het nieuwe kabinet, is opgenomen dat de btw op boeken van 9% naar 21% gaat. Binnen de kortste keren stond de boekenwereld op z’n kop.

Bekijk

Waarom Nederlands zo moeilijk is

Van de Nederlandse taal wordt vaak gezegd dat die moeilijk te leren is. Taalwetenschapper Sterre Leufkens vergeleek het Nederlands met verschillende talen en kwam erachter dat het Nederlands bijzonder veel regels heeft zonder duidelijk nut.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.