Home » Materiaal 12+ » Monopoly vernieuwd

Monopoly vernieuwd

In deze periode zijn bordspellen ongekend populair. Ook het bekende familiespel Monopoly wordt bij mensen regelmatig uit de kast gehaald. De makers vinden echter dat Monopoly vernieuwd moet worden, zodat het spel beter past bij deze tijd.

 

 Vragen vooraf

  1. Speel jij weleens Monopoly?
  2. Kun jij bedenken waarom het spel aan vernieuwing toe zou zijn?

 

Bekijk de video

Monopoly krijgt nieuwe Algemeen Fonds-kaartjes | NOS Jeugdjournaal

 

Vragen bij de video

  1. Waar is Monopoly bedacht?
  2. Wat leer je van Monopoly volgens een leerling?
  3. Welke van de genoemde versies van Monopoly lijkt jou het leukst? Waarom?
  4. Waarom zijn de makers aan de slag gegaan met deze vernieuwing? Noem twee redenen en geef bij elke reden een voorbeeld.
  5. Wat vind je ervan dat fans mee mogen kiezen over de tekst op de kaartjes?

 

Aan de slag

 Optie 1

Voor deze opdracht werk je in tweetallen. Ga naar Kans en Algemeen fonds – Wikipedia en bekijk de tabel met de teksten die nu op de kaartjes van Algemeen Fonds en Kans staan.

  1. Kies vijf zinnen uit die volgens jullie echt niet meer kunnen of die te moeilijk zijn.
  2. Leg uit waarom jullie deze keuze hebben gemaakt.
  3. Bedenk daarna bij elke zin een begrijpelijkere en modernere versie.
  4. Leg uit waarom jullie keuze begrijpelijker en moderner is.

 

Benieuwd naar wat de makers van Monopoly zelf hebben bedacht? Ga naar Monopoly de Algemeen Fonds-challenge – Monopoly (monopolycommunitychest.com) en breng jullie eigen stem uit. Welke kaartjes kiezen jullie?

 

Optie 2

Schrijf een korte tekst (150 – 300 woorden) waarin je je klasgenoten uitlegt dat het spelen van bordspellen leuk en leerzaam is. Geef goede redenen en voorbeelden van spellen.

Antwoorden

WK12_Monopoly vernieuwd_antwoorden

Andere Lesopener Nederlands

Een gedicht op de muur van een gebouw

Poëzieweek

Van 30 januari tot en met 5 februari 2025 is het Poëzieweek. De hele week zijn er activiteiten rondom poëzie. Het thema van de Poëzieweek is ‘lijfelijkheid’. Poëzie ervaar je namelijk met je hele lijf, met al je zintuigen.

Bekijk
De helm van Cotofenesti

(On)herkenbaar in beeld

Onlangs vond in het Drents Museum in Assen een kunstroof plaats waarbij vier Roemeense topstukken werden gestolen. Twee verdachten werden door de politie herkenbaar in beeld gebracht. Wat doe je als nieuwsmedium met de privacy van verdachten?

Bekijk
Groep jongeren speelt toneel

Theatervoorstellingen op school

Sinds de coronapandemie is het voor theatermakers steeds moeilijker geworden om op scholen voorstellingen te maken over maatschappelijke onderwerpen. Ze krijgen er minder ruimte voor en worden regelmatig geconfronteerd met ongewenst gedrag.

Bekijk
Boek hedendaags Nederlands

Een kwarteeuw aan taal

De eerste 25 jaar van deze eeuw zitten erop. Genootschap Onze Taal maakte de balans op en ontdekte dat niet alleen de taal veranderd is, maar ook de manier waarop we ernaar kijken.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.