Home » Materiaal 12+ » Nieuw wereldrecord: 40 jaar leven met een donorhart!

Nieuw wereldrecord: 40 jaar leven met een donorhart!

Hoe is biologie in het nieuws geweest? Dit keer: de 57-jarige Nederlander Bert Janssen leeft al sinds zijn 17e met een donorhart. Dat is een record! Nog nooit bleef iemand zo lang in leven na een harttransplantatie. Guinness World Records, van het gelijknamige beroemde Guiness Book of Records, heeft het record erkend.

Nieuwssite Nu.nl schreef er een artikel over. Lees dit artikel, bekijk de websites van de Nederlandse Transplantatie Stichting en het donorregister en check de video’s!

In deze video van BioVlogie leer je hoe je een hart moet ontleden.
Met een nieuwe techniek kunnen voorheen afgekeurde harten toch getransplanteerd worden. In het hart komt, eenmaal buiten het lichaam van de overledene, met behulp van de ‘heart-in-a-box’ warm zuurstofrijk bloed.

Vragen

1. Noem vijf woorden die bij je opkomen bij het woord hart. 

2. Wat is het Guinness World Record dat Bert Janssen heeft behaald? 

3. Wat was de aandoening waaraan Bert Janssen leed? 

4. Als het hart het bloed niet goed kan rondpompen gaan er ook minder rode bloedcellen door het lichaam. Wat is daar het gevolg van? 

5. Hoe heet het bloedvat dat van het hart naar de longen gaat om zuurstof te halen? 

6. Waarom kon Bert Janssen destijds geen harttransplantatie in Nederland ondergaan? 

7. Hoeveel mensen stonden volgens de Nederlandse Transplantatie Stichting vorig jaar op de wachtlijst voor een harttransplantatie in Nederland? 

8. Hoeveel harttransplantaties werden er vorig jaar uitgevoerd in Nederland? 

9. Waarom is de wachtlijst voor harttransplantaties in Nederland kleiner geworden?

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere In het nieuws Biologie

Een pleister op je hart: het kan nu echt!

Bij een hartaanval of een andere ziekte kan het hart van een mens beschadigd raken. Om het hart te helpen bij het herstel, hebben onderzoekers een hartpleister ontwikkeld van levende hartspiercellen. Ze maken deze pleister van eigen cellen van de patiënt of van donorcellen. Tests bij apen en een patiënt tonen positieve resultaten. Hoewel verder […]

Bekijk

Knieblessures bij voetbalsters

Er zijn steeds meer voetballende meisjes en vrouwen. Opvallend is dat zij een grotere kans hebben op blessures dan jongens en mannen, vooral als het gaat om de knieën en het hoofd. Hoe komt dat en hoe kan de kans op knieblessures worden verkleind? Bekijk de video. Maak daarna de opdrachten. Opdrachten 1 Leg uit […]

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.