Home » Materiaal 12+ » (On)herkenbaar in beeld

(On)herkenbaar in beeld

De helm van Cotofenesti

Onlangs vond in het Drents Museum in Assen een kunstroof plaats waarbij vier Roemeense topstukken werden gestolen. Twee verdachten werden door de politie herkenbaar in beeld gebracht. Wat doe je als nieuwsmedium met de privacy van verdachten?

Vragen vooraf

  1. Wat weet jij van de kunstroof in Assen?
  2. Weet jij waarom de politie de verdachten herkenbaar in beeld bracht?

Bekijk de video

(6111) Daders kunstroof Assen herkenbaar in beeld: ‘Verdachten hebben ook recht op privacy’ | NPO Radio 1 – YouTube

Vragen bij de video

  1. De politie en de media hebben een ander doel met de berichtgeving over de verdachten. Wat is het doel van de politie en wat is het doel van de media?
  2. De onderzoeksjournalist en de hoofdredacteur vinden allebei dat de privacy van de verdachten van de kunstroof niet geschonden mag worden. Welk principe hanteren zij daarbij?
  3. In welke situatie is het volgens de onderzoeksjournalist en de hoofdredacteur wél geoorloofd om als media de privacy van verdachten te schenden?
  4. De onderzoeksjournalist vindt kunst niet belangrijk genoeg om de privacy van verdachten te schenden: ‘het zijn (…) maar spullen”, zegt zij.
    Reageer hierop vanuit het perspectief van een museumdirecteur: formuleer een standpunt en onderbouw het met een argument.
  5. De Telegraaf zette de verdachten zonder balkjes op de voorpagina, de NOS plaatste geen foto’s of namen. Geef een mogelijke verklaring voor dit verschil.
  6. Wat zou jij als hoofdredacteur van een nieuwsmedium doen?
    A Ik zou de namen en de foto’s van de verdachten van de kunstroof volledig tonen.
    B Ik zou de foto’s van de verdachten van de kunstroof met een balkje tonen.
    C Ik zou de namen en foto’s van de verdachten van de kunstroof niet tonen.
    Licht jouw keuze toe.
Van de makers van Talent en Taalblokken Nederlands

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Aan de slag

Optie 1

Schrijf een achtergrondartikel over de kunstroof in Assen. Ga daarbij in op de nieuwsfeiten, maar ook op de rol van de media in de berichtgeving over de kunstroof. Verzamel vooraf betrouwbare informatie over het onderwerp. Maak eerst een schrijfplan en schrijf vervolgens het achtergrondartikel in ongeveer 600 à 800 woorden.

Optie 2

Houd met de klas een Lagerhuisdebat over media en de privacy van verdachten. Verdeel de groep eerst in twee teams: één voor het tonen van namen en foto’s van verdachten, één tegen het tonen van namen en foto’s van verdachten. Bedenk vooraf argumenten, tegenargumenten, weerleggingen en voorbeelden om je standpunt te verdedigen. Houd na deze voorbereiding het debat.

Andere Lesopener Nederlands

De filterbubbel

Is het je al eens opgevallen dat sociale media precies lijken te weten wat jij leuk vindt? Het Jeugdjournaal zocht voor jou uit hoe dat werkt.

Bekijk

Stephen Fry te gast bij LUBACH

Afgelopen week was de Britse komiek en schrijver Stephen Fry te gast bij Arjen Lubach in het programma LUBACH. Tijdens het interview spraken Stephen Fry en Arjen Lubach over diverse onderwerpen.

Bekijk
Kernafval

Een definitieve plek voor kernafval

Momenteel ligt het Nederlandse kernafval tijdelijk opgeslagen in Zeeland. Dit gebouw kan nog wel een aantal jaren mee, maar er moet gezocht worden naar een definitievere oplossing.

Bekijk
Meisje is aan het lezen

Je Moerstaal in De Boekenweek

Vorige week is de Boekenweek gestart. Deze promotieweek van het boek heeft dit jaar als thema ‘Je Moerstaal’. Volgens de CPNB, de organisator van de Boekenweek, is dit "de taal waarin je vloekt, schrikt, juicht en liefhebt".

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.