Onlangs vond in het Drents Museum in Assen een kunstroof plaats waarbij vier Roemeense topstukken werden gestolen. Twee verdachten werden door de politie herkenbaar in beeld gebracht. Wat doe je als nieuwsmedium met de privacy van verdachten?
Vragen vooraf
- Wat weet jij van de kunstroof in Assen?
- Weet jij waarom de politie de verdachten herkenbaar in beeld bracht?
Bekijk de video
Vragen bij de video
- De politie en de media hebben een ander doel met de berichtgeving over de verdachten. Wat is het doel van de politie en wat is het doel van de media?
- De onderzoeksjournalist en de hoofdredacteur vinden allebei dat de privacy van de verdachten van de kunstroof niet geschonden mag worden. Welk principe hanteren zij daarbij?
- In welke situatie is het volgens de onderzoeksjournalist en de hoofdredacteur wél geoorloofd om als media de privacy van verdachten te schenden?
- De onderzoeksjournalist vindt kunst niet belangrijk genoeg om de privacy van verdachten te schenden: ‘het zijn (…) maar spullen”, zegt zij.
Reageer hierop vanuit het perspectief van een museumdirecteur: formuleer een standpunt en onderbouw het met een argument. - De Telegraaf zette de verdachten zonder balkjes op de voorpagina, de NOS plaatste geen foto’s of namen. Geef een mogelijke verklaring voor dit verschil.
- Wat zou jij als hoofdredacteur van een nieuwsmedium doen?
A Ik zou de namen en de foto’s van de verdachten van de kunstroof volledig tonen.
B Ik zou de foto’s van de verdachten van de kunstroof met een balkje tonen.
C Ik zou de namen en foto’s van de verdachten van de kunstroof niet tonen.
Licht jouw keuze toe.
Van de makers van Talent en Taalblokken Nederlands
Antwoorden bekijken
Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.
Aan de slag
Optie 1
Schrijf een achtergrondartikel over de kunstroof in Assen. Ga daarbij in op de nieuwsfeiten, maar ook op de rol van de media in de berichtgeving over de kunstroof. Verzamel vooraf betrouwbare informatie over het onderwerp. Maak eerst een schrijfplan en schrijf vervolgens het achtergrondartikel in ongeveer 600 à 800 woorden.
Optie 2
Houd met de klas een Lagerhuisdebat over media en de privacy van verdachten. Verdeel de groep eerst in twee teams: één voor het tonen van namen en foto’s van verdachten, één tegen het tonen van namen en foto’s van verdachten. Bedenk vooraf argumenten, tegenargumenten, weerleggingen en voorbeelden om je standpunt te verdedigen. Houd na deze voorbereiding het debat.