Home » Materiaal 12+ » Opnieuw te weinig plek voor asielzoekers Ter Apel

Opnieuw te weinig plek voor asielzoekers Ter Apel

Opnieuw dreigden asielzoekers in Ter Apel buiten te moeten slapen. Uiteindelijk bood de gemeente Stadskanaal een sporthal aan waarin mensen konden overnachten.


Asielzoekers die in Nederland aankomen, melden zich bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Daar wordt de asielprocedure gestart. Normaal gesproken stromen de asielzoekers na hun aanmelding door naar een opvanglocatie. Maar momenteel zijn er te weinig plekken om mensen op te vangen. Daardoor kunnen de asielzoekers in Ter Apel niet doorstromen. Een aantal gemeenten heeft aangeboden om (meer) asielzoekers op te vangen. Er zijn ook gemeenten die geen asielzoekers op willen vangen.

De laatste jaren is er vaak bezuinigd op opvanglocaties. Het aantal asielzoekers dat naar Nederland komt is nu niet veel hoger dan andere jaren, maar er zijn nu dus wel minder plekken beschikbaar. Bekijk de video en maak daarna de vragen.

Vragen

1.In het filmpje zegt raadslid Marco Visscher: ‘Het kan niet zo zijn dat maar op een paar plekken iets wordt gedaan aan het opvangen van asielzoekers’. Hij vraagt zich af waarom deze verantwoordelijkheid niet wordt verdeeld over Nederland. Visscher zegt verder: ‘Het is de vraag of het een kwestie is van niet willen of van niet kunnen’. Ga met elkaar in gesprek over de volgende vragen:

  • Bij wie ligt de verantwoordelijkheid voor het opvangen van asielzoekers?
  • Is het een kwestie van niet willen of van niet kunnen?

2. Vind je dat gemeenten mogen weigeren om asielzoekers op te vangen? Leg uit.

3. Raadslid Marco Visscher zegt ook: ‘Dit is een solidariteitscrisis, geen asielcrisis.’  Bespreek met elkaar wat hij hiermee bedoelt. Schrijf daarna op of je het met deze uitspraak eens of oneens bent.

Spreidingswet

Er wordt veel gesproken over een spreidingswet. Deze wet bepaalt hoeveel asielzoekers iedere gemeente in Nederland op moet vangen. Als het echt niet anders kan, worden sommige gemeenten verplicht om opvangplekken aan te bieden. Het huidige kabinet wil dat de spreidingswet wordt ingetrokken.

Vragen

4. Ga met elkaar in gesprek. Bespreek met elkaar de volgende vraag: Waarom moet de spreidingswet wel/niet blijven?  

Downloads

Van de makers van Thema’s Burgerschap

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Lesopener Burgerschap

De presidentsverkiezingen van 2024 tussen Harris en Trump

Republikeinen versus Democraten

Lesbrief bij de actualiteit over de Amerikaanse verkiezingen. Wat zijn de politieke verschillen tussen de Republikeinen en de Democraten?

Bekijk
Mark Rutte neemt afscheid

Mark Rutte neemt afscheid

Lesbrief bij de actualiteit over het afscheid van Mark Rutte. In een toespraak nam Mark Rutte afscheid als minister-president.

Bekijk
Dick Schoof als mogelijke nieuwe premier

Van verkiezingen tot nieuw kabinet

Lesbrief bij de actualiteit over het nieuwe kabinet. In november 2023 waren de verkiezingen en nu lijkt er een nieuw kabinet te zijn gevormd.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.