Goedkoop producten bestellen uit China doen we steeds vaker. Webwinkels als Temu bieden producten aan tegen erg lage prijzen. En daar heeft de Nederlander wel oren naar. Maar wat zijn de risico’s? Lees de tekst en bekijk de video. Beantwoord daarna de vragen.
Populair
Online winkelen is niet meer weg te denken: we besteedden vorig jaar 36 miljard euro aan online aankopen. 434 miljoen euro daarvan ging naar Chinese webwinkels. Daarmee staat China op de tweede plek, na Nederlandse webwinkels. Bekende Chinese webwinkels zijn Shein, Temu en AliExpress.
Goedkoop
De lage prijzen zijn de belangrijkste reden voor het succes van Chinese webwinkels. “De consument doet helaas nog vaak prijsgedreven een aankoop.” zegt Marlene Ten Ham, de directeur van Thuiswinkel.org tegen het Algemeen Dagblad.
Kritiek
Er is ook kritiek. De Consumentenbond is kritisch op de kwaliteit van de producten die deze webwinkels verkopen. Die producten kunnen gevaarlijk zijn. Het kabinet maakt zich daarnaast zorgen over hoe Chinese webwinkels omgaan met de gegevens van Nederlandse klanten. Omdat Chinese bedrijven zich niet altijd aan dezelfde wetten en regels houden als Nederlandse bedrijven, ontstaat er bovendien ook oneerlijke concurrentie.
Europese maatregelen
Om de stroom van Chinese pakketjes te beperken, neemt de Europese Commissie maatregelen. Er moeten strengere controles komen op Chinese goederen en de vrijstelling van belasting op pakketjes onder de 150 euro gaat verdwijnen.
Bron: AD, NOS, NU.nl, RTL Nieuws
Downloads
Van de makers van Dilemma en Thema’s Maatschappijleer
Antwoorden bekijken
Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.