‘Jongens, er komt een tsunami, we moeten hier weg,’ zullen veel mensen op het strand bij de stad Palu op het eiland Sulawesi geroepen hebben. Even later werd de waarschuwing weer ingetrokken. Er kwam op dat moment geen metershoge vloedgolf aan, die leek te zijn verdwenen.
De vloedgolf
Het intrekken van de waarschuwing bleek later een verkeerde inschatting te zijn. Met een snelheid van 800 km per uur denderde een vloedgolf van zes meter op de kust van Sulawesi af. Net op dat moment was er op het strand een festival aan de gang. Veel mensen konden niet op tijd het strand verlaten en zijn verdronken.
De oorzaak
De tsunami van donderdag 28 september 2018 werd veroorzaakt door een serie aardbevingen. De zwaarste aardbeving had een kracht van 7,4 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag in zee, op ruim 50 kilometer ten noordwesten van Palu.
Ravage
Het is moeilijk voor hulpverleners om het rampgebied te bereiken. Veel wegen zijn onbegaanbaar geworden of helemaal verdwenen. Overal ligt puin van huizen die zijn meegetrokken door de golven. Auto’s staan kriskras op de weg. Bomen zijn meegevoerd en blokkeren wegen. Huizen zijn ingestort en mensen liggen onder het puin. Ook is de stroom uitgevallen, waardoor er geen internet meer is. Telefoneren of appen is ook niet mogelijk.
Problemen na de ramp
De luchthavens op Sulawesi zijn gesloten of slechts voor een deel te gebruiken. Landingsbanen zijn beschadigd en de verkeerstorens zijn uitgevallen. Daardoor kunnen er nauwelijks vliegtuigen met hulpgoederen landen. Mensen plunderen winkels, omdat ze niets te eten hebben. Veel mensen hebben hooggelegen gebieden opgezocht en slapen buiten. Ze hebben geen huizen meer of zijn bang zijn dat hun huis zal instorten. Ook hebben ze angst voor nieuwe aardbevingen of naschokken.
Bronnen:
Bron 1 Hoe ontstaat een tsunami?
Bron 2 NOS Jeugdjournaal
Bron 3 Tsunami, kom naar boven!
werkblad-actualiteit-paniek-op-het-strand-van-Sulawesi-leerlingenblad