Home » Materiaal 12+ » Pieter Derks over ambtenaren op TikTok

Pieter Derks over ambtenaren op TikTok

In steeds meer landen wordt het ambtenaren verboden TikTok te gebruiken. Dit verbod heeft veel te maken met het feit dat deze app data van gebruikers verzamelt die mogelijk doorgesluisd worden naar de Chinese overheid.

Vragen vooraf

  1. Zit jij zelf op TikTok? Waarom wel of niet?
  2. Volg jij politici op TikTok? Waarom wel of niet?

Bekijk de video

Pieter Derks over TikTokkende ambtenaren 

Vragen bij de video

  1. Pieter Derks merkt op dat het volslagen hypocriet is om zo spannend te doen over TikTok (vanaf 0:37). Wat bedoelt hij daarmee, gezien de rest van de gesproken column?
  2. Iets verderop karakteriseert Pieter Derks verschillende politieke partijen in relatie tot hun TikTokgebruik. Hij gebruikt clichébeelden om de politieke partijen te karakteriseren. Wat is het mogelijke effect hiervan op de luisteraar? Leg je antwoord uit.
  3. Vanaf 1:40 vertelt Pieter Derks over de jongeren van nu en hun geschonden privacy. In hoeverre gelden zijn uitspraken over poepluiers op Facebook en kinderfeestjes op YouTube ook voor jou?
  4. Welke drie maatschappelijke kwesties snijdt Pieter Derks aan in deze zin: ‘Al was het maar omdat ik het zonde van mijn belastinggeld vind als ze op de plee naar debiele dansjes zitten te kijken terwijl er in Groningen nog toeslagenouders in verzakte woningen stikstof zitten in te ademen.’
  5. Pieter Derks zegt dat je dagelijks in de gaten wordt gehouden door miljoenen andere apps. Hoe erg vind je dat?
  6. Derks’ column eindigt met: ‘Mocht je het daarmee eens zijn, ga dan vooral naar mijn Instagramaccount en geef deze column een hartje.’ Met deze zin bedoelt Pieter Derks mogelijk niet alleen dat je naar zijn Instagramaccount moet gaan om een hartje te geven. Wat kan hij nog meer bedoelen met deze uitspraak, gezien de inhoud van zijn column?

Aan de slag

Optie 1

Schrijf een persoonlijk betoog (400 – 600 woorden) over TikTokkende ambtenaren. Bepaal vooraf je standpunt: mogen ze op TikTok of juist niet? Werk drie goede argumenten uit, gebruik hierbij voorbeelden uit je eigen leven, weerleg een tegenargument en sluit af met een slotzin die je op twee manieren kunt interpreteren.

Tip: zoek eventueel nog wat extra informatie op over (de gevaren van) TikTok.

Optie 2

Je bent gevraagd, als jongere, om het TikTokaccount van een politieke partij te beoordelen. Om die reden bekijk je in hoeverre de video’s en boodschap gericht zijn op en aantrekkelijk zijn voor jongeren. Je gaat als volgt te werk:

  1. Kies een politieke partij met een TikTokaccount.
  2. Bekijk de video’s op het account.
  3. Schrijf op wat je er goed aan vindt en wat niet.
  4. Werk je aantekeningen uit tot een grondig advies (200 – 300 woorden) aan de gekozen politieke partij. In je advies geef je aan wat je goed vindt aan hun TikTokaccount en hoe de politieke partij haar TikTokaccount voor jongeren kan verbeteren.

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Lesopener Nederlands

Stephen Fry te gast bij LUBACH

Afgelopen week was de Britse komiek en schrijver Stephen Fry te gast bij Arjen Lubach in het programma LUBACH. Tijdens het interview spraken Stephen Fry en Arjen Lubach over diverse onderwerpen.

Bekijk
Kernafval

Een definitieve plek voor kernafval

Momenteel ligt het Nederlandse kernafval tijdelijk opgeslagen in Zeeland. Dit gebouw kan nog wel een aantal jaren mee, maar er moet gezocht worden naar een definitievere oplossing.

Bekijk
Meisje is aan het lezen

Je Moerstaal in De Boekenweek

Vorige week is de Boekenweek gestart. Deze promotieweek van het boek heeft dit jaar als thema ‘Je Moerstaal’. Volgens de CPNB, de organisator van de Boekenweek, is dit "de taal waarin je vloekt, schrikt, juicht en liefhebt".

Bekijk
Een ridder en edelvrouw

Consent in de middeleeuwen

Hoewel consent een hedendaags begrip lijkt, legt literatuurhistoricus Cécile de Morrée van de Radboud Universiteit uit, dat de middeleeuwse jonkers en jonkvrouwen dit begrip hebben uitgevonden.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.