Home » Materiaal 12+ » Pieter Derks over regenboogangst

Pieter Derks over regenboogangst

Afgelopen week was de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie, Transfobie en Interseksefobie. In zijn column bekijkt Pieter Derks de effecten van deze dag in verschillende lagen van de samenleving.

Vragen vooraf

  1. Wat stel jij je voor bij de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie, Transfobie en Interseksefobie?
  2. Is er op jouw school aandacht besteed aan deze dag?

Bekijk de video

Pieter Derks – Regenboogangst

Vragen bij de video

  1. Pieter Derks gebruikt de samenvattende term ‘regenboogangst’. In hoeverre vind je die goed gekozen? Leg je antwoord uit.
  2. Als Pieter Derks spreekt over voetballers met regenboogangst, maakt hij een vergelijking met gokreclames. Wat wil hij waarschijnlijk duidelijk maken met deze vergelijking?
  3. Pieter Derks gebruikt in zijn column regelmatig hyperbolen. Noem twee woordgroepen waarin zo’n overdrijving zichtbaar is.
  4. Pieter Derks merkt op dat mensen vaak het gevoel hebben dat de regenboog iets van hen wil. In hoeverre herken jij dit gevoel bij jezelf of bij mensen in je omgeving?
  5. In het slot legt Pieter Derks uit dat hij het goed vindt dat er zo’n internationale dag is. Waarom is zijn uitleg hierbij opmerkelijk, gezien het beoogde doel van die dag?
  6. Wat zal waarschijnlijk het standpunt van Pieter Derks zijn over (mensen met) regenboogangst? Leid je antwoord af uit de gehele video.

Aan de slag

Optie 1

Lees hier over drie vormen van spot. Schrijf een artikel (300 – 500 woorden) waarin je bespreekt bij welke vorm van spot de gesproken column vooral hoort. Je geeft hierbij minimaal vijf voorbeelden uit de video.

Optie 2

Deze opdracht voer je uit in tweetallen. Zoek op YouTube naar een geslaagd fragment (van ongeveer vijf minuten) van een voorstelling van een bekende cabaretier.

Analyseer waarom dit fragment zo grappig is. Jullie presenteren je bevindingen aan de klas. Daarin gebruik je ook theorie en vaktermen. De wijze van presenteren kiezen jullie zelf, maar als start van de presentatie wordt in ieder geval het fragment getoond.

Ga op zoek naar bronnen over humor in het algemeen en cabaret in het bijzonder.

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Lesopener Nederlands

Een gedicht op de muur van een gebouw

Poëzieweek

Van 30 januari tot en met 5 februari 2025 is het Poëzieweek. De hele week zijn er activiteiten rondom poëzie. Het thema van de Poëzieweek is ‘lijfelijkheid’. Poëzie ervaar je namelijk met je hele lijf, met al je zintuigen.

Bekijk
De helm van Cotofenesti

(On)herkenbaar in beeld

Onlangs vond in het Drents Museum in Assen een kunstroof plaats waarbij vier Roemeense topstukken werden gestolen. Twee verdachten werden door de politie herkenbaar in beeld gebracht. Wat doe je als nieuwsmedium met de privacy van verdachten?

Bekijk
Groep jongeren speelt toneel

Theatervoorstellingen op school

Sinds de coronapandemie is het voor theatermakers steeds moeilijker geworden om op scholen voorstellingen te maken over maatschappelijke onderwerpen. Ze krijgen er minder ruimte voor en worden regelmatig geconfronteerd met ongewenst gedrag.

Bekijk
Boek hedendaags Nederlands

Een kwarteeuw aan taal

De eerste 25 jaar van deze eeuw zitten erop. Genootschap Onze Taal maakte de balans op en ontdekte dat niet alleen de taal veranderd is, maar ook de manier waarop we ernaar kijken.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.