Het is 22 augustus als er op een Instagram account een foto verschijn van koning Willem-Alexander en koningin Máxima met de uitbater van een restaurant. Wat volgt is ophef, gevolgd door een mea culpa van het koningspaar: ‘In de spontaniteit van het moment hebben we daar niet goed op gelet.’ Nu draagt de koning geen beleidsverantwoordelijkheid, maar er wordt natuurlijk wel verwacht dat hij en zijn familie het goede voorbeeld geven. Op diezelfde zaterdag 22 augustus wordt in Nederland het huwelijk voltrokken van minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus. Als Showniews daarna filmopnames van het huwelijk toont, blijkt dat de anderhalve meter niet in acht wordt genomen. Er volgt ophef in de Nederlandse media. Het was immers diezelfde minister Grapperhaus die eerder Nederlanders die een huisfeestje gaven ‘een stelletje aso’s’ noemde. En in de persconferenties die volgde was het steevast Grapperhaus die de Nederlanders vermanend toesprak over de noodzaak van het zich houden aan de coronamaatregelen. In een reactie op de ophef gaf minister Grapperhaus aan dat er wel degelijk was nagedacht over de anderhalve meter tijdens het huwelijk. Maar hij moest ook onderkennen dat er momenten zijn geweest waarop dit niet altijd lukte. “Dat spijt me, juist een minister moet altijd het goede voorbeeld geven.”
Jongeren
Als het gaat om het naleven van de coronamaatregelen dan ligt er een groep in de samenleving de afgelopen maanden herhaaldelijk onder vuur. Jongeren zouden het lastig vinden zich aan de regels te houden. Mark Rutte richtte zich in een persconferentie begin augustus direct tot jongeren om ze aan te sporen zich aan de regels te houden. Dit is volgens GGD-arts Ashis Brahma in een reactie in het Algemeen Dagblad ‘niet fair, zij zijn niet de enige schuldigen van de verspreiding van het virus’. Nu het aantal besmettingen vooral bij jongeren oploopt halen veel mensen hun gelijk.
Geloofwaardigheid
Daar waar de GGD-arts het niet eerlijk noemde om jongeren in het beklaagdenbankje te zetten zien we Kamerleden vooral de menselijke kant van een foutje benadrukken bij het huwelijk van minister Grapperhaus, maar wel vraagtekens zetten bij de geloofwaardigheid van de minister. Kan hij nog wel aanblijven? Kan hij het volk nog wel vermanend toespreken als een mogelijke tweede golf zich aandient deze herfst? Volgens een poll in het AD vindt vier op de tien Nederlanders Grapperhaus niet meer geloofwaardig als minister van Justitie en Veiligheid. Wat denk jij?