Home » Materiaal 12+ » Quantumcomputer in Nederland

Quantumcomputer in Nederland

Quantumcomputer in Vegas

De Europese Unie heeft acht quantumcomputers, supersnelle computers met een enorme rekenkracht, laten bouwen. Op deze manier probeert de Europese Unie haar concurrentiepositie in de quantumtechnologie te versterken. Nederland krijgt een van deze computers. Deze wordt geplaatst in het Amsterdam Science Park.

Vragen vooraf

  1. Wat weet jij van de quantumcomputer?
  2. Waarvoor is de enorme rekenkracht van quantumcomputers handig, denk je?

Bekijk de video

Nieuwsuur – EU laat acht grote quantumcomputers bouwen en Nederland krijgt er één

Vragen bij de video

  1. Een quantumcomputer heeft een enorme rekenkracht. Welke twee praktische voorbeelden worden gegeven om het belang van deze rekenkracht te laten zien?
  2. Anne-Marije Zwerver zegt: ‘Je kunt je voorstellen dat we ongeveer zijn waar we met de normale computer waren in de jaren 1930-1940 ongeveer.’ Wat bedoelt ze met deze uitspraak?
  3. Axel Berg geeft aan dat de quantumcomputer naast supercomputer Snellius moet komen te staan. Waarom is dat van belang?
  4. Waarom worden er op acht plaatsen in Europa quantumcomputers geplaatst, elk met een eigen quantumtechnologie? Geef twee redenen.
  5. Wat denk jij, heeft iedereen in de toekomst een quantumcomputer thuis?

Aan de slag

Optie 1

Voor deze opdracht werk je in tweetallen.

Jullie maken samen een infographic over de voor- en nadelen van quantumcomputers.

  • Lees eerst dit artikel.
  • Bespreek daarna wat je te weten bent gekomen over quantumcomputers door de video en het artikel.
  • Orden jullie informatie in een duidelijke infographic. Let op: heb je meer informatie nodig, zoek dan zelf aanvullende bronnen.

Optie 2

Stel, je mag één van de sprekers uit de video interviewen voor een praktische opdracht over toepassingen van de quantumcomputer.

  • Zoek informatie op over de drie sprekers uit de video. Wat doen ze, waar werken ze en wat weten ze over het onderwerp?
  • Maak een overzicht waarin je elke spreker beoordeelt op kennis over het onderwerp (toepassingen van de quantumcomputer) en de neutraliteit van de spreker.
  • Wie wil je interviewen op basis van je analyse? Waarom?
  • Bedenk tien vragen die je aan deze spreker zou willen stellen.
Van de makers van Talent en Taalblokken Nederlands

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Lesopener Nederlands

Boek hedendaags Nederlands

Een kwarteeuw aan taal

De eerste 25 jaar van deze eeuw zitten erop. Genootschap Onze Taal maakte de balans op en ontdekte dat niet alleen de taal veranderd is, maar ook de manier waarop we ernaar kijken.

Bekijk
Fanfiction in blokjes

Fanfictie

Wetenschapper Welmoed Wagenaar doet onderzoek naar een bijzondere soort verhalen: fanfictie. Binnen fanfictie ontmoeten personages uit verschillende verhalen of werelden elkaar. Stel je eens voor wat er zou gebeuren als Mark Rutte op Zweinstein had gezeten. Dagelijks verschijnen tienduizenden nieuwe verhalen online.

Bekijk
Liefde voor poëzie

Poëzie

“Poëzie kan een manier worden om anders naar elkaar te luisteren”, zegt Ellen Deckwitz op NPO Radio 1. In haar column legt ze uit wat ze daarmee bedoelt.

Bekijk
Vrouw omringd door social media

Verbod op sociale media

In steeds meer landen staat het gebruik van sociale media door jongeren onder druk en gaan er stemmen op om strengere regels in te voeren. In Australië is het gebruik van sociale media door jongeren onder de zestien jaar bijvoorbeeld al verboden.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.