Home » Materiaal 12+ » Quantumcomputer in Nederland

Quantumcomputer in Nederland

Quantumcomputer in Vegas

De Europese Unie heeft acht quantumcomputers, supersnelle computers met een enorme rekenkracht, laten bouwen. Op deze manier probeert de Europese Unie haar concurrentiepositie in de quantumtechnologie te versterken. Nederland krijgt een van deze computers. Deze wordt geplaatst in het Amsterdam Science Park.

Vragen vooraf

  1. Wat weet jij van de quantumcomputer?
  2. Waarvoor is de enorme rekenkracht van quantumcomputers handig, denk je?

Bekijk de video

Nieuwsuur – EU laat acht grote quantumcomputers bouwen en Nederland krijgt er één

Vragen bij de video

  1. Een quantumcomputer heeft een enorme rekenkracht. Welke twee praktische voorbeelden worden gegeven om het belang van deze rekenkracht te laten zien?
  2. Anne-Marije Zwerver zegt: ‘Je kunt je voorstellen dat we ongeveer zijn waar we met de normale computer waren in de jaren 1930-1940 ongeveer.’ Wat bedoelt ze met deze uitspraak?
  3. Axel Berg geeft aan dat de quantumcomputer naast supercomputer Snellius moet komen te staan. Waarom is dat van belang?
  4. Waarom worden er op acht plaatsen in Europa quantumcomputers geplaatst, elk met een eigen quantumtechnologie? Geef twee redenen.
  5. Wat denk jij, heeft iedereen in de toekomst een quantumcomputer thuis?

Aan de slag

Optie 1

Voor deze opdracht werk je in tweetallen.

Jullie maken samen een infographic over de voor- en nadelen van quantumcomputers.

  • Lees eerst dit artikel.
  • Bespreek daarna wat je te weten bent gekomen over quantumcomputers door de video en het artikel.
  • Orden jullie informatie in een duidelijke infographic. Let op: heb je meer informatie nodig, zoek dan zelf aanvullende bronnen.

Optie 2

Stel, je mag één van de sprekers uit de video interviewen voor een praktische opdracht over toepassingen van de quantumcomputer.

  • Zoek informatie op over de drie sprekers uit de video. Wat doen ze, waar werken ze en wat weten ze over het onderwerp?
  • Maak een overzicht waarin je elke spreker beoordeelt op kennis over het onderwerp (toepassingen van de quantumcomputer) en de neutraliteit van de spreker.
  • Wie wil je interviewen op basis van je analyse? Waarom?
  • Bedenk tien vragen die je aan deze spreker zou willen stellen.
Van de makers van Talent en Taalblokken Nederlands

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Lesopener Nederlands

Breaking news

Waarom is het nieuws zo negatief?

De NOS zorgt in Nederland voor nieuws- en informatieverstrekking voor elke burger. Regelmatig krijgen zij, bijvoorbeeld in comments bij hun video’s, de vraag waarom het nieuws vaak zo negatief is.

Bekijk
Een gedicht op de muur van een gebouw

Poëzieweek

Van 30 januari tot en met 5 februari 2025 is het Poëzieweek. De hele week zijn er activiteiten rondom poëzie. Het thema van de Poëzieweek is ‘lijfelijkheid’. Poëzie ervaar je namelijk met je hele lijf, met al je zintuigen.

Bekijk
De helm van Cotofenesti

(On)herkenbaar in beeld

Onlangs vond in het Drents Museum in Assen een kunstroof plaats waarbij vier Roemeense topstukken werden gestolen. Twee verdachten werden door de politie herkenbaar in beeld gebracht. Wat doe je als nieuwsmedium met de privacy van verdachten?

Bekijk
Groep jongeren speelt toneel

Theatervoorstellingen op school

Sinds de coronapandemie is het voor theatermakers steeds moeilijker geworden om op scholen voorstellingen te maken over maatschappelijke onderwerpen. Ze krijgen er minder ruimte voor en worden regelmatig geconfronteerd met ongewenst gedrag.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.