Home » Materiaal 12+ » Roddelkanalen op scholen

Roddelkanalen op scholen

Afgelopen week werd bekend dat steeds meer scholen te maken hebben met roddelkanalen op TikTok. Op deze kanalen worden roddels gedeeld over leerlingen of docenten van de betreffende scholen.

Vragen vooraf

  1. Heeft jouw school een roddelkanaal? Wat vind je daarvan?
  2. Wanneer is een roddelkanaal een probleem, denk je?

Bekijk de video

NPO Radio 1 – Gossip-girl roddelkanalen op TikTok veroorzaken schade

Vragen bij de video

  1. Wat is volgens deze video een schoolroddelkanaal?
  2. In het begin van de video spreekt een slachtoffer van een roddelkanaal (anoniem) in de uitzending. Wat is voor haar het gevolg van het schoolroddelkanaal?
  3. Wat bedoelt Ad van Kemenade (van het Udens College) als hij zegt dat slachtoffers van roddelkanalen geraakt worden in wie ze zijn? Leg je antwoord uit.
  4. Ad van Kemenade stelt voor om leerlingcoaches met groepen leerlingen te laten praten én om ouders thuis het gesprek te laten voeren met hun kinderen. Welke van deze twee manieren werkt volgens jou het beste om met dit soort roddelkanalen om te gaan? Leg je antwoord uit.
  5. Als een leerling zo’n account heeft aangemaakt, kan de school ook sancties (straffen) opleggen aan die leerling. Vind je een straf terecht? Waarom wel of niet?

Aan de slag

Optie 1

Geef advies aan de directie op jouw school. Hoe moeten ze omgaan met deze roddelkanalen op TikTok? Werk een stappenplan uit, waarin je in vijf stappen uitlegt hoe de schoolleiding moet handelen als er een schadelijk roddelkanaal over de school verschijnt.

Optie 2

Voor deze opdracht werk je samen. Bedenk een compliment voor twee medewerkers op jouw school. Ontwerp twee mooie posters met het compliment en de namen van de medewerkers. Hang de posters op een drukbezochte plek in school.

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Lesopener Nederlands

Kinderen in klaslokaal

Lofzang op de havo

Jongeren die naar de middelbare school gaan, kunnen in Nederland kiezen tussen vmbo, havo en vwo. Over de havo zijn zorgen, maar schoolbestuurder Wiko Veenvliet ziet veel kansen en mogelijkheden.

Bekijk
Auto zakt in gat in de weg

Zinkgaten

Overal op de wereld komen ze voor: zinkgaten. Ook in de Nederland ontstaat soms een gat dat zo groot is, dat een auto erin kan verdwijnen. Hoe ontstaan zinkgaten en waarom komen zinkgaten steeds vaker voor?

Bekijk
Kind loopt boek in

Btw op boeken naar 21%

In het Hoofdlijnenakkoord 2024, de plannen van het nieuwe kabinet, is opgenomen dat de btw op boeken van 9% naar 21% gaat. Binnen de kortste keren stond de boekenwereld op z’n kop.

Bekijk

Waarom Nederlands zo moeilijk is

Van de Nederlandse taal wordt vaak gezegd dat die moeilijk te leren is. Taalwetenschapper Sterre Leufkens vergeleek het Nederlands met verschillende talen en kwam erachter dat het Nederlands bijzonder veel regels heeft zonder duidelijk nut.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.