Home » Materiaal 12+ » Schelden met homo of gay

Schelden met homo of gay

Veel mensen schelden met woorden als ‘homo’ of ‘gay’. Dat is eigenlijk best raar, want het is heel normaal om homo te zijn. Hoe komt het eigenlijk dat mensen zo vaak schelden met die woorden?

 

 Vragen vooraf

  1. Scheld jij wel eens met de woorden ‘homo’ of ‘gay’?
  2. Spreek jij klasgenoten aan als zij schelden met deze woorden?

 

Bekijk de video

Jeugdjournaal – Schelden met homo of gay

 

Vragen bij de video

  1. Waarom schelden mensen meestal? Noem twee redenen.
  1. Wat bedoelen mensen eigenlijk als ze schelden met woorden als ‘homo’ en ‘gay’? 
  1. In het fragment schetst taalhistoricus Peter-Alexander Kerkhof traditionele of ouderwetse beelden van meisjes en jongens.
    1. Wat is het ouderwetse beeld van meisjes?
    2. Wat is het ouderwetse beeld van jongens?
    3. Passen deze traditionele beelden nog bij deze tijd of niet? Waarom?
  1. Wanneer veranderde de kijk op homoseksualiteit in de geschiedenis?
  1. Waarom zijn volgens de video de woorden ‘Oké, boomer’ een goede reactie op iemand die nog steeds scheldt met de woorden ‘homo’ en ‘gay’? 
  1. In de middeleeuwen werden boetes uitgedeeld aan iemand die mensen uitschold met het woord ‘homo’. Wat vind je daarvan? Zou dat ook een goed plan zijn voor nu?

  

Aan de slag

 Optie 1

In de video hoor je dat makers van het Jeugdjournaal soms berichten krijgen van leerkrachten die vinden dat er geen aandacht besteed mag worden aan onderwerpen als homoseksualiteit.

Stel je voor dat jij bij het Jeugdjournaal werkt. Schrijf een nette brief of e-mail (100 – 300 woorden) aan zo’n docent, waarin je uitlegt waarom jullie het belangrijk vinden dit onderwerp wel te bespreken. Je geeft minimaal twee redenen.

 

Optie 2

Ontwerp in tweetallen een poster die in jullie school opgehangen kan worden. Met de poster wil je medescholieren ervan overtuigen dat schelden met ‘homo’ of ‘gay’ ouderwets is en moet stoppen. Dat doe je op een vriendelijke, maar duidelijke toon. Je gebruikt passende tekeningen of afbeeldingen.

 

 

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Lesopener Nederlands

Groep jongeren speelt toneel

Theatervoorstellingen op school

Sinds de coronapandemie is het voor theatermakers steeds moeilijker geworden om op scholen voorstellingen te maken over maatschappelijke onderwerpen. Ze krijgen er minder ruimte voor en worden regelmatig geconfronteerd met ongewenst gedrag.

Bekijk
Boek hedendaags Nederlands

Een kwarteeuw aan taal

De eerste 25 jaar van deze eeuw zitten erop. Genootschap Onze Taal maakte de balans op en ontdekte dat niet alleen de taal veranderd is, maar ook de manier waarop we ernaar kijken.

Bekijk
Fanfiction in blokjes

Fanfictie

Wetenschapper Welmoed Wagenaar doet onderzoek naar een bijzondere soort verhalen: fanfictie. Binnen fanfictie ontmoeten personages uit verschillende verhalen of werelden elkaar. Stel je eens voor wat er zou gebeuren als Mark Rutte op Zweinstein had gezeten. Dagelijks verschijnen tienduizenden nieuwe verhalen online.

Bekijk
Liefde voor poëzie

Poëzie

“Poëzie kan een manier worden om anders naar elkaar te luisteren”, zegt Ellen Deckwitz op NPO Radio 1. In haar column legt ze uit wat ze daarmee bedoelt.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.