Home » Materiaal 12+ » Space-sla

Space-sla

Datum: 9 maart 2020

 

Astronauten eten op missies eigenlijk alleen maar ingeblikt en gevriesdroogd eten. Nu is er de afgelopen jaren geëxperimenteerd met het kweken van verschillende soorten groentes in de ruimte. De resultaten zijn veelbelovend.

 

 Vragen vooraf

  1. Zou jij sla uit de ruimte eten?
  2. Waarom wel of niet?

 

Lees de tekst

‘Space-sla blijkt net zo gezond als sla uit de moestuin’

https://nos.nl/artikel/2326111-space-sla-blijkt-net-zo-gezond-als-sla-uit-de-moestuin.html

 

Vragen bij de tekst

  1. Hoe wordt het experiment met de Romaine-sla ook wel genoemd?
  2. Waarom zou space-sla gezonder kunnen zijn dan aardse sla, denk je? Leg je antwoord uit.
  3. Noem twee voordelen van space-sla die in de tekst genoemd worden.
  4. Waarom wordt de temperatuur van space-sla op -80 graden gehouden?
  5. Wat vind je ervan dat er van zo’n experimenten worden gedaan? Leg je antwoord uit.

 

Aan de slag

Optie 1

Bekijk op YouTube enkele scènes uit de film The martian, die ook in de tekst genoemd wordt. Gebruik de zoektermen ‘growing potato scene the martian’. Schrijf een korte reactie van 100 – 300 woorden, waarin uitlegt waarom je de film wel of niet wilt zien en waarin je bespreekt hoe geloofwaardig het verhaal op je overkomt.

 

Optie 2

Bereid in tweetallen een speech voor waarin je je luisteraars wilt overtuigen van het feit dat overheden wereldwijd meer geld moeten vrijmaken voor onderzoek naar het kweken van groente en fruit in de ruimte. Uiteraard kun je daarna in de les een speechwedstrijd organiseren.

WK11_Space-sla_antwoorden

Andere Lesopener Nederlands

Kinderen in klaslokaal

Lofzang op de havo

Jongeren die naar de middelbare school gaan, kunnen in Nederland kiezen tussen vmbo, havo en vwo. Over de havo zijn zorgen, maar schoolbestuurder Wiko Veenvliet ziet veel kansen en mogelijkheden.

Bekijk
Auto zakt in gat in de weg

Zinkgaten

Overal op de wereld komen ze voor: zinkgaten. Ook in de Nederland ontstaat soms een gat dat zo groot is, dat een auto erin kan verdwijnen. Hoe ontstaan zinkgaten en waarom komen zinkgaten steeds vaker voor?

Bekijk
Kind loopt boek in

Btw op boeken naar 21%

In het Hoofdlijnenakkoord 2024, de plannen van het nieuwe kabinet, is opgenomen dat de btw op boeken van 9% naar 21% gaat. Binnen de kortste keren stond de boekenwereld op z’n kop.

Bekijk

Waarom Nederlands zo moeilijk is

Van de Nederlandse taal wordt vaak gezegd dat die moeilijk te leren is. Taalwetenschapper Sterre Leufkens vergeleek het Nederlands met verschillende talen en kwam erachter dat het Nederlands bijzonder veel regels heeft zonder duidelijk nut.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.