Home » Materiaal 12+ » Space-sla

Space-sla

Datum: 9 maart 2020

 

Astronauten eten op missies eigenlijk alleen maar ingeblikt en gevriesdroogd eten. Nu is er de afgelopen jaren geëxperimenteerd met het kweken van verschillende soorten groentes in de ruimte. De resultaten zijn veelbelovend.

 

 Vragen vooraf

  1. Zou jij sla uit de ruimte eten?
  2. Waarom wel of niet?

 

Lees de tekst

‘Space-sla blijkt net zo gezond als sla uit de moestuin’

https://nos.nl/artikel/2326111-space-sla-blijkt-net-zo-gezond-als-sla-uit-de-moestuin.html

 

Vragen bij de tekst

  1. Hoe wordt het experiment met de Romaine-sla ook wel genoemd?
  2. Waarom zou space-sla gezonder kunnen zijn dan aardse sla, denk je? Leg je antwoord uit.
  3. Noem twee voordelen van space-sla die in de tekst genoemd worden.
  4. Waarom wordt de temperatuur van space-sla op -80 graden gehouden?
  5. Wat vind je ervan dat er van zo’n experimenten worden gedaan? Leg je antwoord uit.

 

Aan de slag

Optie 1

Bekijk op YouTube enkele scènes uit de film The martian, die ook in de tekst genoemd wordt. Gebruik de zoektermen ‘growing potato scene the martian’. Schrijf een korte reactie van 100 – 300 woorden, waarin uitlegt waarom je de film wel of niet wilt zien en waarin je bespreekt hoe geloofwaardig het verhaal op je overkomt.

 

Optie 2

Bereid in tweetallen een speech voor waarin je je luisteraars wilt overtuigen van het feit dat overheden wereldwijd meer geld moeten vrijmaken voor onderzoek naar het kweken van groente en fruit in de ruimte. Uiteraard kun je daarna in de les een speechwedstrijd organiseren.

WK11_Space-sla_antwoorden

Andere Lesopener Nederlands

Groep jongeren speelt toneel

Theatervoorstellingen op school

Sinds de coronapandemie is het voor theatermakers steeds moeilijker geworden om op scholen voorstellingen te maken over maatschappelijke onderwerpen. Ze krijgen er minder ruimte voor en worden regelmatig geconfronteerd met ongewenst gedrag.

Bekijk
Boek hedendaags Nederlands

Een kwarteeuw aan taal

De eerste 25 jaar van deze eeuw zitten erop. Genootschap Onze Taal maakte de balans op en ontdekte dat niet alleen de taal veranderd is, maar ook de manier waarop we ernaar kijken.

Bekijk
Fanfiction in blokjes

Fanfictie

Wetenschapper Welmoed Wagenaar doet onderzoek naar een bijzondere soort verhalen: fanfictie. Binnen fanfictie ontmoeten personages uit verschillende verhalen of werelden elkaar. Stel je eens voor wat er zou gebeuren als Mark Rutte op Zweinstein had gezeten. Dagelijks verschijnen tienduizenden nieuwe verhalen online.

Bekijk
Liefde voor poëzie

Poëzie

“Poëzie kan een manier worden om anders naar elkaar te luisteren”, zegt Ellen Deckwitz op NPO Radio 1. In haar column legt ze uit wat ze daarmee bedoelt.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.