Home » Materiaal 12+ » Start Boekenweek 2023

Start Boekenweek 2023

Van 11 maart tot en met 19 maart is het Boekenweek. Tijdens deze week staat alles wat met lezen en literatuur te maken heeft extra in de belangstelling. Het thema van deze Boekenweek is ‘Ik ben alles’. De auteurs Lize Spit, Raoul de Jong en Tsead Bruinja schreven dit jaar respectievelijk het Boekenweekgeschenk, het Boekenweekessay en het Boekenweekgedicht.

Vragen vooraf

  1. Koop jij een boek tijdens de Boekenweek? Waarom wel of niet?
  2. Wat stel jij je voor bij het thema ‘Ik ben alles’?

Bekijk de video

Khalid en Sophie – vanuit het Boekenbal    (tot 14:40 minuten)

Vragen bij de video

  1. Lize Spit komt uit Vlaanderen en kent de traditie van het Boekenweekgeschenk niet. Hoe zou je die traditie kunnen omschrijven? Gebruik eventueel het internet om je te verdiepen in het Boekenweekgeschenk.
  2. Raoul de Jong vertelt over het onderzoek dat hij heeft gedaan naar Surinaamse schrijvers. Wat is de belangrijkste uitkomst van dat onderzoek?
  3. Raoul de Jong is de eerste auteur met Surinaams bloed die gevraagd is om iets te schrijven voor de Boekenweek. Wat vind je daarvan?
  4. Sophie vraagt recensent Onno Blom of hij wel eens wegduikt in de coulissen als hij bijvoorbeeld een schrijver tegenkomt over wiens boek hij een slechte recensie heeft geschreven. Hoe is Bloms reactie te karakteriseren?
  5. Khalid vraagt aan Peter Buwalda of je ook naar het Boekenbal mag als je allang geen boeken hebt geschreven. Als je weet dat Peter Buwalda een schrijver is die meestal erg lang doet over een boek, vind je zo’n vraag dan beledigend of niet? Leg uit.
  6. Eus bezoekt minimaal één keer per week een middelbare school. Hij ziet dat de leeshaat groeit.
    • Welke vier redenen geven jongeren hem voor het feit dat ze niet lezen?
    • Eus ziet vooral leeshaat. Zie jij ook leesplezier om je heen?

Aan de slag

Optie 1

Eus vertelt in de video hoe belangrijk het is om elke dag een half uur diep te lezen. In hoeverre zou jou dat lukken? In hoeverre vind je het belangrijk? Schrijf over deze kwesties een beschouwende tekst (400 – 600 woorden) waarin je op genuanceerde wijze jouw gedachten verwoordt.

Optie 2

Schrijf een sonnet. Je sonnet gaat over één van deze onderwerpen:

  1. Het Boekenweekthema: Ik ben alles.
  2. Deze zin uit Bloms reportage: ‘Het Boekenbal laat schrijvers dansen, zelfs als ze niet meer kunnen lopen.’

Kies een onderwerp voor je sonnet en maak vervolgens een mindmap. Op de mindmap noteer je alle woorden die bij je opkomen als je aan het onderwerp denkt.

Schrijf vervolgens je sonnet waarin het onderwerp de hoofdrol speelt en waarin je de beste woorden uit je mindmap gebruikt. Op de website van het Poëziepaleis vind je meer informatie over het sonnet.

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Lesopener Nederlands

Een gedicht op de muur van een gebouw

Poëzieweek

Van 30 januari tot en met 5 februari 2025 is het Poëzieweek. De hele week zijn er activiteiten rondom poëzie. Het thema van de Poëzieweek is ‘lijfelijkheid’. Poëzie ervaar je namelijk met je hele lijf, met al je zintuigen.

Bekijk
De helm van Cotofenesti

(On)herkenbaar in beeld

Onlangs vond in het Drents Museum in Assen een kunstroof plaats waarbij vier Roemeense topstukken werden gestolen. Twee verdachten werden door de politie herkenbaar in beeld gebracht. Wat doe je als nieuwsmedium met de privacy van verdachten?

Bekijk
Groep jongeren speelt toneel

Theatervoorstellingen op school

Sinds de coronapandemie is het voor theatermakers steeds moeilijker geworden om op scholen voorstellingen te maken over maatschappelijke onderwerpen. Ze krijgen er minder ruimte voor en worden regelmatig geconfronteerd met ongewenst gedrag.

Bekijk
Boek hedendaags Nederlands

Een kwarteeuw aan taal

De eerste 25 jaar van deze eeuw zitten erop. Genootschap Onze Taal maakte de balans op en ontdekte dat niet alleen de taal veranderd is, maar ook de manier waarop we ernaar kijken.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.