Een zestienjarige mag fulltime werken, beginnen met rijles en zich verkiesbaar stellen voor de gemeenteraad. Maar niet stemmen. Wordt het tijd om dat te veranderen?
Bekijk het filmpje Nederland is een democratie.
Democratie wordt gezien als de bestuursvorm met de grootste voordelen. Dit zijn drie voordelen:
- er zijn regelmatig verkiezingen. Daardoor kan het niet gebeuren dat één persoon alle macht in handen krijgt. De macht blijft verdeeld over meerdere partijen en politici. Bovendien moeten politici blijven luisteren naar burgers. Als ze dat niet doen, lopen ze het risico om bij een volgende verkiezing veel stemmen te verliezen.
- de rechten van alle burgers worden beschermd. Alle burgers hebben dus grondrechten, zoals stemrecht en vrijheid van meningsuiting. Een meerderheid mag niet de grondrechten van een kleine groep beperken. Het parlement mag bijvoorbeeld niemands godsdienst verbieden.
- de rechtspraak is onafhankelijk. Iedereen moet zich aan de wet houden, ook de bestuurders. Wanneer bestuurders zich niet aan de wet houden of een wet niet uitvoeren, kan een rechter hen tot de orde roepen.
Maar een democratie kan ook tekortkomingen hebben. Zo ontstaat er in Nederland steeds meer onrecht tussen generaties. Dat komt omdat er meer ouderen dan jongeren zijn. En ouderen stemmen vaak voor behoud van wat er is. Weinig mensen komen op voor de belangen van jongeren en hun toekomst. Denk bijvoorbeeld aan de klimaatcrisis. Het is nu twee voor twaalf.
En dus zouden we in Nederland moeten praten over het aanpassen van de stemleeftijd waardoor ons land democratischer wordt. Bijvoorbeeld over stemrecht met 16 jaar.
Speel 2 voor 12
Julie gaan in tweetallen het spel 2 voor 12 spelen. De docent deelt werkbladen uit waarop 12 vragen over de democratie staan. De beginletters van de antwoorden vormen een woord dat met het lesonderwerp te maken heeft.
Werkwijze
Nadat je de twaalf vragen hebt beantwoord, staan er twaalf letters (of minder met een aantal vraagtekens) in de horizontale kolom. De letters staan nog niet in de juiste volgorde. Het te vinden woord heeft te maken met het gegeven onderwerp.
De docent gaat nu om de 5 seconden aangeven welke letter waar hoort te staan. Wie het woord het eerst raadt heeft gewonnen. Raadt een tweetal fout, dan mag dat tweetal niet meer meedoen.
Antwoorden bekijken
Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.