Home » Materiaal 12+ » Taaldiscussie: Te moeilijke taal?

Taaldiscussie: Te moeilijke taal?

Sinds januari hebben miljoenen mensen een uitnodiging gekregen om een afspraak te maken voor de prik tegen corona. In de envelop die zij ontvangen, zitten vijf papieren. Naast de uitnodiging zelf, waarin staat hoe je een afspraak kunt maken, zit er nog een folder in én nog drie papieren met informatie en vragen.

Bij elkaar veel tekst! Dat is een probleem voor mensen die niet goed kunnen lezen. In Nederland zijn dat 2,5 miljoen mensen (van 16 jaar en ouder). Deze laaggeletterde mensen hebben meestal gewoon een baan en hobby’s. Ze hebben ook een prima verstand. Ze hebben alleen nooit (goed) geleerd hoe ze informatie uit een tekst moeten halen. Laaggeletterden schrikken dus als je ze vijf A4’tjes met tekst toestuurt. Waar moeten ze beginnen? Waaróm krijgen ze al deze papieren? Wat is het belangrijkste papier? Waar gaat het allemaal over?

Een van hen, Jolanda van Dulken uit Breda, maakte een filmpje waarin ze vertelt dat de uitnodiging voor de coronaprik véél te moeilijk voor haar is. Je kunt dat filmpje vinden op YouTube

https://www.youtube.com/watch?v=O8jZAJZEIkE.

Zo’n reactie van mevrouw Van Dulken is best schrikken voor de overheid. De overheid doet de laatste jaren namelijk juist erg haar best om eenvoudige taal te gebruiken. Ambtenaren krijgen bijvoorbeeld extra taalles, zodat ze voor iedereen begrijpelijke brieven kunnen schrijven. Toch vond mevrouw Van Dulken het allemaal onduidelijk. Haar kritiek is vooral: stuur me niet zo veel volgeschreven A4’tjes toe! Ik kan er niets mee! Maar ja, de overheid zegt dan: we móéten deze informatie nu eenmaal geven.

Wat zou de oplossing kunnen zijn voor dit probleem? Hoe zou je informatie kunnen geven over de coronaprik zodat ook laaggeletterden er iets aan hebben?

Andere Onze Taal Nederlands

Taalkronkels

Een ‘taalkronkel’ is vaak een zin met een fout, maar het is vooral een grappige zin.

Bekijk

Taalkronkels

Een ‘taalkronkel’ is vaak een zin met een fout, maar het is vooral een grappige zin.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.